Zoutmaxdag: mannen al aan jaarlimiet zout

Mannen in de leeftijd van 18 tot en met 50 jaar hebben op vrijdag 16 augustus al hun zoutlimiet voor een heel jaar bereikt. Deze “zoutmaxdag” blijkt uit berekeningen van Foodwatch. In de loop van augustus bereiken ook mannen vanaf 50 jaar hun zoutmaxdag. Volwassen vrouwen tussen 18 en 50 jaar volgen half oktober.

Zoutmaxdag

Zoutmaxdag is een dag die door Foodwatch in 2020 voor het eerst in het leven is geroepen om mensen bewust te maken van het probleem van overconsumptie van zout en het gebrek aan politieke wil om het probleem verder aan te pakken. Zoutmaxdag is de dag in het jaar dat een bepaalde bevolkingsgroep haar geadviseerde maximale hoeveelheid zout voor een heel jaar al heeft geconsumeerd. Daarbij gebruikt Foodwatch het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om maximaal 5 gram zout per dag te consumeren. Dit advies wordt gelegd naast de consumptiecijfers uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (2019-2021) van het RIVM. Omdat mannen in de leeftijd van 18 tot en met 50 jaar relatief het meeste zout consumeren, valt hun Zoutmaxdag het vroegst. Mannen tussen de 18 en 50 jaar krijgen dagelijks gemiddeld 8,0 gram zout binnen, bijna het dubbele van het maximum van de WHO.

Toegevoegd zout

Van al het dagelijkse zout dat Nederlanders consumeren komt 87 procent uit voedingsmiddelen waaraan zout is toegevoegd, terwijl thuis tijdens het koken en aan tafel slechts voor 13 procent bijdraagt. Nederlanders zijn iets minder zout gaan eten, zo blijkt uit vergelijking van de laatste 2 voedselconsumptiepeilingen. Maar de afname is klein: van gemiddeld 7,3 naar 6,6 gram per dag. Procentueel een daling van 9,6 procent. De WHO adviseert landen echter om in 2025 hun nationale zoutinname met 30 procent te hebben verlaagd. In die buurt komen we in Nederland totaal niet.

Zoutvermindering gaat te langzaam

Voedselproducenten doen volgens Foodwatch te weinig aan serieuze zoutvermindering van hun producten. Dit ondanks alle – vrijwillige – afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven om zout in voedingsmiddelen te reduceren. Zoutmaxdag laat zien dat consumenten makkelijk over hun zoutlimiet heen schieten. Foodwatch eist dat er onafhankelijke en wettelijk bindende maximumwaarden voor zout in voedsel worden vastgesteld. Serieuze limieten die niet over 10 jaar, maar zo snel mogelijk worden doorgevoerd. De Nederlandse overheid zou een voorbeeld kunnen nemen aan Bulgarije waar ze een zouttaks hebben, of Hongarije waar een chips-taks al een tijd in het leven is geroepen, aldus Foodwatch.

Bron: Foodwatch

Gepubliceerd op 22 augustus 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.