Voedingscentrum scherpt criteria Schijf van Vijf aan 

Naar aanleiding van een recente evaluatie heeft het Voedingscentrum enkele criteria voor productgroepen in de Schijf van Vijf bijgesteld. De meeste aanpassingen zijn gemaakt in de productgroepen ontbijtgranen, plantaardige zuivelalternatieven en vis. 

Ontbijtgranen

In de productgroep ontbijtgranen was toegevoegd suiker eerder niet automatisch te herkennen in de beschikbare productinformatie. Bovendien bleek uit reacties van professionals en consumenten dat het erg verwarrend was dat er ontbijtgranen met toegevoegd suiker in de Schijf van Vijf stonden. Het suikercriterium voor ontbijtgranen is nu gewijzigd van “≤ 16 g/100 g” naar “geen suikers toegevoegd”. Ook het zoutcriterium in ontbijtgranen is aangepast, namelijk van “geen zout toegevoegd” naar “zout ≤ 0,69 g/100 g”.  Eerder was volkoren graanontbijt met een beetje zout (bijvoorbeeld Brinta) niet in de Schijf van Vijf opgenomen. Dit is herzien omdat een vergelijkbaar product als brood met zout wel in de Schijf van Vijf staat. 

Plantaardige eiwitdranken en -desserts en plantaardige kaas

Het Voedingscentrum constateert dat het aanbod plantaardige zuivelvervangers de laatste jaren enorm is toegenomen. Het centrum adviseert hierbij te kiezen voor plantaardige zuivelalternatieven met voldoende eiwit en met toegevoegd calcium en vitamine B12. Omdat zuivel een belangrijke bron van vitamine B2 is, is deze vitamine nu ook aan dit advies toegevoegd. Het criterium voor vitamine B2 is minimaal 0,14 milligram per 100 gram. Verder is het zoutcriterium voor plantaardige zuivelvervangers versoepeld van 0,1 naar 0,3 gram zout per 100 gram. Veel plantaardige eiwitdranken en -desserts vielen eerder alleen door zout buiten de Schijf van Vijf. Volgens de nieuwe criteria kunnen nu bijvoorbeeld meer plantaardige alternatieven voor yoghurt in de Schijf van Vijf komen.  

Bewerkte vis

Het Voedingscentrum stimuleert het eten van vis vanwege de gezondheidsvoordelen. Eerder was het niet mogelijk om een goed zoutcriterium op te stellen voor visproducten. Omdat er nu meer beschikking is over de zoutgehalten in verpakte vis, is een zoutcriterium toegevoegd: “zout ≤ 2,5 g/100 g”. Volgens de nieuwe criteria staat vis met meer dan 2,5 gram zout per 100 gram niet meer in de Schijf van Vijf. Dit geldt bijvoorbeeld voor ansjovis uit blik en sommige soorten gerookte zalm.  

Thee met maltodextrine

Naar aanleiding van reacties van gebruikers van de “Kies Ik Gezond”-app of Mijn Eetmeter is er ook een aanpassing gemaakt voor thee met maltodextrine. Eerder stond thee met maltodextrine niet in de Schijf van Vijf. Omdat thee met maltodextrine volgens het Voedingscentrum heel weinig suiker bevat, wordt deze thee niet meer buiten de Schijf geplaatst. 

Aanscherping criteria

De criteria die het Voedingscentrum hanteert om vast te stellen of een product in de Schijf van Vijf past, worden op regelmatige basis geëvalueerd. Het Voedingscentrum beoordeelt hierbij of de criteria nog aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen zoals de beschikbaarheid van nieuwe productgegevens of het veranderende aanbod in de winkels. Bij de boordeling kijkt het Voedingscentrum naar wetenschappelijke ontwikkelingen. Via de Levensmiddelendatabank heeft het centrum inzicht in de voedingswaarden van meer dan 150.000 producten. De laatste jaren zijn er veel producten toegevoegd aan de Levensmiddelendatabank, waardoor meer gegevens over voedingswaarden beschikbaar zijn gekomen. 

Bron: Voedingscentrum 

Gepubliceerd op 7 augustus 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.