Voedingsadvies in de huisartsenpraktijk

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft de module Voeding toegevoegd aan de in het voorjaar gelanceerde praktijkhandleiding “Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk”. In deze module staan algemene voedingsadviezen en tips. Ook beschrijft de module 3 methodes om voeding in de spreekkamer aan te kaarten, van ultrakort tot uitgebreid.

Gesprek over voeding

Wanneer de huisarts signaleert dat voeding een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de klacht of aandoening van de patiënt, is een gesprek over voeding nodig. Maar het is vaak een uitdaging om een goed beeld te krijgen van het voedingspatroon van de patiënt. In de nieuwe module Voeding staan 3 methodes om voeding ultrakort, bondig of uitgebreid aan te kaarten. Welke methode een huisarts gebruikt, is afhankelijk van hoeveel tijd de huisarts kan vrijmaken in het spreekuur. Bij de ultrakorte methode vraagt de huisarts niet naar de eetgewoontes van de patiënt maar naar de gewenste verandering. Bij de bondige methode probeert de huisarts de voedingsgewoontes van de patiënt in kaart te brengen door een grove schets te maken van een “normale dag”. Bij de uitgebreide methode tenslotte wordt verwezen naar een diëtist voor een complete voedingsanamnese.

Algemene voedingsadviezen

De module Voeding gaat ook in op de impact van ongezonde voeding en geeft algemene voedingsadviezen, zoals welke voedingsmiddelen meer gegeten kunnen worden (groente, fruit, vis, thee, noten, peulvruchten en volkoren graanproducten) en welke minder (rood en bewerkt vlees, zout, suikerhoudende dranken en alcohol). Er is speciale aandacht voor duurzamer eten en het eten van minder zout.

Roken en gedragsverandering

De praktijkhandleiding leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk kwam in het voorjaar online en wordt telkens aangevuld met verdiepende modules. In het basisdeel staat informatie over het belang van leefstijl voor de gezondheid, de rol van de huisarts in leefstijlbegeleiding en tips en trucs over hoe je het gesprek over leefstijl kan aangaan.  Naast de nieuwe module Voeding zijn er eerder ook al 2 andere modules toegevoegd aan de praktijkhandeling. Het gaat om de module Roken en de module Gedrag en gedragsverandering.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

Gepubliceerd op 13 augustus 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.