Veganisten suppleren voldoende B12 en te weinig jodium

Mensen die een veganistisch dieet volgen, hebben een verhoogd risico op jodiumtekort. Terwijl veganisten wel voldoende vitamine B12 suppleren, doen ze dat niet voor jodium. Dat blijkt uit een relatief kleine studie van het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung, gepubliceerd in het medisch tijdschrift Ärzteblatt.

Gebruik van supplementen

De Duitse onderzoekers bekeken het eetpatroon en bloed- en urinewaarden van 36 mensen met een omnivoor eetpatroon en 36 mensen met een veganistisch dieet. In beide groepen zaten 18 mannen en 18 vrouwen, met een leeftijd tussen de 30 en 57 jaar. De mensen die veganistisch aten, deden dit sinds 1,6 tot 20,2 jaar. Bijna alle veganisten en een derde van de mensen met een omnivoor eetpatroon hadden in de 4 weken voorafgaand aan de studie supplementen gebruikt. De veganisten gebruikten veelal vitamine B12 en D, terwijl de andere groep meer vitamine C en magnesium gebruikte.

Verschillen micro- en macronutriënten

De totale energie-inname in beide groepen was vergelijkbaar. In de groep met een veganistisch eetpatroon was vooral de inname van vezels, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en ijzer uit de voeding hoger, terwijl de inname via de voeding van vitamine B2, vitamine B12, vitamine D en jodium lager was.

Risico op tekorten

Uit analyse van bloed en urine bleek dat er bij sommige mensen tekorten ontstaan. Zo had in beide groepen zo’n 10 procent van de mensen een te laag ijzergehalte. Ook was er in beide groepen een tekort aan jodium, maar bij de veganisten was dit tekort groter. Bij 1 op de 3 veganisten was jodiumtekort in het bloed zelfs ernstig, volgens de drempelwaarde van de WHO (<20 µg/L bloed). Voor vitamine B12 en vitamine D werden nauwelijks tekorten gevonden in beide groepen. Daarnaast viel op dat de veganisten lagere cholesterolwaarden (totaal en LDL) hadden. De auteurs adviseren iedereen, maar vooral mensen met een veganistisch eetpatroon, om goed te letten op een adequate inname van jodium.

Bron: Bundesinstitut für Risikobewertung

Gepubliceerd op 18 november 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.