Tijdelijke vergoeding voor leefstijlcoaching bij kinderen

In Zuid-Limburg wordt leefstijlcoaching voor kinderen met overgewicht tijdelijk vergoed in een samenwerking tussen zorgverzekeraars CZ en VGZ en het Maastricht UMC+. Vanaf september starten de eerste pilots, om te kijken of de interventie effectief is.

Eerst barrières wegnemen

In de nieuwe interventie voor kinderen werkt de leefstijlcoach samen met een centrale zorgverlener. Die – speciaal opgeleide – zorgverlener heeft het eerste contact met het kind en het gezin. In dit eerste gesprek wordt niet alleen gekeken naar de gezondheid, maar ook naar andere factoren die meespelen, zoals woonsituatie of financiële problemen. In samenwerking met de gemeente worden daarna interventies ingezet om problemen op deze gebieden op te lossen of te verbeteren. Pas als er geen barrières meer zijn voor een succesvolle leefstijlinterventie, start het traject met de leefstijlcoach.

Tweejarig traject

De leefstijlinterventie bestaat uit 2 jaar coaching en begeleiding. Het traject wordt niet alleen afgestemd op het kind, maar ook op de rest van het gezin. Het richt zich daarnaast op eventuele achterliggende factoren die de leefstijl beïnvloeden. Om de gedragsverandering in stand te houden, volgt er nog een begeleidingsfase ter afronding van het traject. Als dit traject effectief blijkt te zijn, wordt het mogelijk opgenomen in de basisverzekering.

Bron: VGZ

Gepubliceerd op 6 augustus 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Gerard Evers 14 april 2022 at 06:59 - Reply

    “Die – speciaal opgeleide – zorgverlener heeft het eerste contact met het kind en het gezin. In dit eerste gesprek wordt niet alleen gekeken naar de gezondheid, maar ook naar andere factoren die meespelen, zoals woonsituatie of financiële problemen”
    Mooie uitgangspunten om het als samenhangende factoren te beschouwen. Ik denk dat de essentie van de problematiek onvoldoende aangeraakt wordt en daardoor een duurzaam fundament niet gelegd kan worden.
    Het blijft op deze manier een fragmentarische benadering en oplossing.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Drs. Sociaal Pedagoog/Agoog, Leefstijl coach (Oersterk), coach gehechtheidsontwikkeling en Autisme, Gehechtheidsontwikkeling en trauma.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.