Ruim kwart volkorenproducten niet echt volkoren 

Producten mogen alleen volkoren heten als al het gebruikte meel is gemaakt van hele graankorrels. Ruim een kwart van de door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte volkorenproducten voldoet hier niet aan. 

Onterecht volkoren

In de periode december 2021 tot februari 2024 onderzocht de NVWA 190 volkorenproducten, afkomstig uit 7 grote supermarktketens. Het gaat om producten als beschuit, crackers, koekjes, pasta en noodles. De NVWA beoordeelde of het graanbestanddeel in deze producten voor 100 procent uit volkorenmeel bestond.  Van de 190 producten werden er 51 onterecht volkoren genoemd.  

Aangepaste verpakkingen

De NVWA heeft de betreffende producenten officiële waarschuwingen gegeven en bestuurlijke boetes opgelegd. Ook moeten zij hun verpakkingen aanpassen. Inmiddels zijn de meeste onjuiste verpakkingen aangepast. In een aantal gevallen zijn producten niet meer te koop. De onderzoeksresultaten zijn op productnaam te vinden op de website met inspectieresultaten. 

De voordelen van volkoren

In volkoren producten wordt het meel gemaakt van de hele korrel. ‘Dat betekent dat de zetmeelrijke kern, de kiem en de zemel zijn gebruikt en in hun natuurlijke verhouding in het gebruikte meel aanwezig zijn’, meldt de NVWA. Doordat de hele korrel in het product terechtkomt, zitten in volkoren graanproducten meer voedingsstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Daarbij bevatten volkorenproducten meer vezels, wat bijdraagt aan een goede darmwerking.  

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 

Gepubliceerd op 26 juli 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.