RIVM waarschuwt voor risico’s maagballon

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een waarschuwing uitgebracht over het gebruik van maagballonnen bij de behandeling van obesitas. De waarschuwing is gebaseerd op onderzoek na meldingen van complicaties als obstructie of perforatie van de darm. 

Maagballon

Een maagballon kan worden gebruikt wanneer mensen met obesitas onvoldoende resultaat hebben behaald met een afslankdieet of medicijnen. Een maagballon is een zachte kunststof ballon, die via de slokdarm in de maag wordt geplaatst en vervolgens gevuld met een zoutoplossing of lucht. Door de ruimte die de ballon inneemt, is er minder plaats voor voedsel in de maag. Daardoor ervaren gebruikers eerder een verzadigd gevoel, eten ze minder en kunnen ze gewicht verliezen. Afhankelijk van het type maagballon wordt deze na 4 maanden uitgescheiden of na 6 tot 12 maanden via de slokdarm verwijderd. 

Ernstige complicaties

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt echter dat het gebruik van een maagballon niet zonder risico’s is. Misselijkheid en braken komen vaak voor in de eerste week na de plaatsing. Ook kan de ballon in de darmen terechtkomen en daar een obstructie veroorzaken, waarna de ballon operatief verwijderd moet worden. In zeldzame gevallen kan de ballon perforaties in de darmen veroorzaken, wat zelfs tot overlijden kan leiden. De risico’s zijn bekend en worden vermeld in de gebruiksaanwijzingen. Het RIVM benadrukt dat het van essentieel belang is dat artsen deze risico’s met hun patiënten bespreken. 

Beperkt effectief

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een maagballon slechts beperkt effectief is bij gewichtsverlies. Slechts een klein deel van de gebruikers wist het behaalde gewichtsverlies op de lange termijn vast te houden. Het RIVM adviseert dan ook dat een maagballon slechts als hulpmiddel gezien moet worden bij voedings- en leefstijlinterventies. 

Bron: RIVM 

Gepubliceerd op 2 oktober 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.