Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement herzien

De richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is onlangs herzien door medisch specialisten en huisartsen. De vernieuwde richtlijn bevat een nieuwe risico-scoretabel en benadrukt het belang van leefstijladviezen en samen beslissen.  

Risico-scoretabel

De herziene richtlijn geeft duidelijke handvatten voor de beoordeling van het risico op hart- en vaatziekten. De richtlijn beschrijft hoe het cardiovasculair risico kan worden ingeschat, bij wie dit moet gebeuren en welke stappen daarna moeten worden ondernomen. Als hulpmiddel is een vernieuwde risico-scoretabel (SCORE2 tabel) toegevoegd, waarmee het risico op fatale en niet-fatale hart- en vaatziekten beter kan worden ingeschat. Daarnaast is de indeling in een bepaalde risicoklasse nu ook leeftijdsafhankelijk opgesteld, om te komen tot een optimaal passende behandeling. 

Leefstijladviezen

In de behandeladviezen zijn leefstijladviezen onderdeel van alle maatregelen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De richtlijn adviseert met de patiënt na te gaan op welke leefstijlfactor(en) de grootste winst te behalen is en wat de meest haalbare aanpak is. Voorbeelden van leefstijlaanpassingen zijn: niet roken, meeroken vermijden, voldoende bewegen (volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad), stress voorkomen, streven naar een optimaal gewicht (BMI 20-25) en gezond eten volgens de Schijf van Vijf. Daarnaast kan volgens de richtlijn bij mensen met een verhoogd risico in sommige gevallen medicatie voorgeschreven worden om dit risico te verlagen. De richtlijn bevat handvatten om deze groep optimaal te begeleiden en behandelen. 

Samen beslissen

Het is belangrijk dat samen met de patiënt wordt bekeken welke adviezen of behandelingen het beste bij hem of haar passen. Daarom komt het belang van samen beslissen op meerdere plekken en explicieter terug in de herziene richtlijn.  

Bestemd voor diverse zorgprofessionals

De richtlijn CVRM is primair bedoeld voor huisartsen, internisten en cardiologen. Daarnaast zijn modules relevant voor andere zorgprofessionals die mensen met een cardiovasculair risicoprofiel begeleiden, zoals neurologen, vaatchirurgen, geriaters en diëtisten. Om een uniform beleid te bevorderen is de richtlijn uitgebracht als FMS-richtlijn en als NHG-Standaard. 

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap 

Gepubliceerd op 16 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.