Plantaardige voeding mogelijk ontstekingsremmend

Een hoge consumptie van dierlijke producten, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en suiker verandert de samenstelling van het darmmicrobioom. Daardoor kan er meer ontstekingsactiviteit in het lichaam ontstaan. Een voornamelijk plantaardige voeding lijkt juist ontstekingsremmend te werken. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Darmbacteriën en ontstekingen

De onderzoekers keken naar de wisselwerking tussen voedingsgewoontes, darmbacteriën en darmontstekingen bij mensen met een darmaandoening (zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbaar darmsyndroom) en bij mensen met gezonde darmen. Van alle 1.425 deelnemers aan het onderzoek werd de ontlasting geanalyseerd. Ook vulden ze een vragenlijst in, om  een goed beeld te krijgen van hun voedingspatroon. In totaal hebben de onderzoekers 173 voedingsfactoren en hun relatie met het darmmicrobioom geanalyseerd.

Effect van voeding

Uit het onderzoek blijkt dat hoge innamen van bewerkte voedingsmiddelen en van dierlijke voedingsmiddelen leiden tot extra veel ontstekingsstimulerende activiteiten van bacteriën. Deze activiteiten zijn eerder al in verband gebracht met verschillende chronische ontstekingsziekten. Ook consumptie van alcohol en suiker blijkt verband te houden met deze ontstekingsstimulerende activiteiten van darmbacteriën. Plantaardige voedingsmiddelen en vis werden daarentegen in verband gebracht met “vriendelijke” bacteriesoorten en ontstekingsremmende activiteit. Het eten van noten, vette vis, fruit, groenten en graanproducten leidt tot een grotere hoeveelheid bacteriën die korteketenvetzuren produceren. Deze vetzuren helpen ontstekingen onder controle te houden en beschermen de integriteit van de darmwandcellen. Ook een beperkte hoeveelheid rode wijn heeft dit effect. Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.

Voeding tegen ontstekingen

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Gut. Volgens de onderzoekers laat deze studie zien dat voedingsaanpassingen potentieel kunnen helpen ontstekingsactiviteit in het lichaam te verminderen. Laura Bolte, diëtist en tevens arts in opleiding, die het onderzoek uitvoerde, concludeert dat een voornamelijk plantaardig voedingspatroon met peulvruchten, groenten, fruit en noten, aangevuld met zuivelproducten en vis, ertoe kan leiden dat darmontstekingsprocessen via het darmmicrobioom worden voorkomen. Vooral als dit wordt gecombineerd met het vermijden van sterke alcoholische dranken, verwerkt vetrijk vlees en frisdrank.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 22 april 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. cynthia kluitmans 14 mei 2021 at 08:18 - Reply

    Wordt deze voeding nu ook daadwerkelijk aangeraden bij mensen met actieve colitus ulcerosa of crohn?

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: leefstijldeskundige/dietist
  2. Tanja Schouten-Kolvers 28 april 2021 at 07:42 - Reply

    Ik was blij toen ik de titel las maar vervolgens lees ik dat er vis en zuivel wordt aangeraden. Dat is geen plantaardige voeding. Klinkt meer als pescotarisch dan als plantaardig dus.

    • Beroep: Diëtist
  3. Angela Severs 22 april 2021 at 14:14 - Reply

    @Chi. Je hebt gelijk. We hebben de titel aangepast!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Redactie Nieuws voor diëtisten
  4. chi 22 april 2021 at 10:55 - Reply

    Mag ik wederom vragen om de titel te veranderen, want die is bezijden de waarheid.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: vitaliteit- en leefstijlkundig

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.