Planetary Health Diet aantoonbaar gezond en duurzaam

Mensen die zoveel mogelijk eten volgens het voedingspatroon uit het EAT-Lancet-rapport kunnen hun risico op voortijdige sterfte en hun impact op het milieu aanzienlijk verlagen. Dat blijkt uit de eerste grote studie naar de impact van het zogenoemde Planetary Health Diet, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. ‘Wat het gezondst is voor de planeet, is ook het gezondst voor de mens’, aldus één van de onderzoekers prof. Walter Willet van Harvard School of Public Health.

Win-win-dieet

Het Planetary Health Diet is in 2019 geïntroduceerd door de EAT-Lancet commissie om de groeiende wereldbevolking op een gezonde een duurzame manier te kunnen blijven voeden. Het Planetary Health Diet, ook wel win-win-dieet genoemd, is een flexitarische voeding die voor de helft uit groenten en fruit bestaat, aangevuld met volle granen, noten, zaden, peulvruchten, plantaardige olie en kleine hoeveelheden dierlijke producten als vlees, vis, eieren en zuivel.

Artsen en verpleegkundigen

De onderzoekers van Harvard School of Public Health maakten gebruik van gezondheidsgegevens van ruim 200.000 artsen en verpleegkundigen die deelnamen aan de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study. De deelnemers waren aan het begin van het onderzoek vrij van ernstige chronische ziekten en vulden over een periode van maximaal 34 jaar elke 4 jaar voedingsvragenlijsten in. Vervolgens werd gekeken in hoeverre de voedingsgewoonten van de deelnemers overeenkwamen met het Planetary Health Diet door de inname van 15 voedselgroepen te vergelijken, waaronder volle granen, groenten, gevogelte en noten.

Minder ziekte en sterfte

De top 10 procent van deelnemers waarvan de voeding het meest op het Planetary Health Diet leek, bleken 30 procent minder kans op voortijdig overlijden te hebben vergeleken met de top 10 procent van de deelnemers waarvan de voeding het minste erop leek. Ook was het risico op overlijden aan kanker, hartziekten en longziekten lager naarmate de voeding van deelnemers meer voldeed aan het Planetary Health Diet.

Duurzaam

Het Planetary Healt Diet was niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Deelnemers waarvan de voeding het meest op het dieet leek, hadden een aanzienlijk lagere impact op het milieu: 29 procent lagere uitstoot van broeikasgassen, 21 procent minder gebruik van kunstmest en 51 procent minder landgebruik. ‘Het veranderen van de manier waarop we eten kan het proces van klimaatverandering helpen vertragen’, stelt prof. Walter Willett, hoogleraar epidemiologie en voeding aan Harvard School of Public Health. ‘De bevindingen laten zien hoe verbonden de gezondheid van mens en aarde zijn.’

Bron: Harvard School of Public Health

Gepubliceerd op 20 juni 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Imke 2 juli 2024 at 14:14 - Reply

    Even een reactie op Harriet. Misschien is het handig om niet alleen te kijken naar P=1 in je praktijk maar de wetenschappelijke reviews erop na te slaan. De wetenschap geeft namelijk een hele duidelijk consensus. Ikzelf vind het erg schokkend dat jij als diëtist vraagtekens zet bij feitelijke waarheden. Van rood vlees is namelijk al jarenlang bewezen dat het darmkanker kan veroorzaken. Van vezels is al jarenlang bewezen dat het de kans op verschillende soorten kanker verkleind. Maar je hebt natuurlijk altijd die ene persoon die plantaardig eet en darmkanker krijgt of die andere die al van klein af aan rookt en zonder longkanker oud wordt.
    Het klinkt alsof je erg in je eigen waarheid geloofd en de huidige wetenschappelijke resultaten links van je laat liggen. Natuurlijk zijn op voedingsgebied altijd hypes waar we twijfels over mogen hebben (ik zou persoonlijk altijd aanmoedigen om vraagtekens te blijven zetten) maar ik zou je willen uitnodigen om je zicht wat te verbreden tot buiten jouw behandelkamer zodat je mensen niet alleen op de korte termijn helpt maar ook de lange termijn.

    • Beroep - Diëtist
  2. Harriet Verkoelen 28 juni 2024 at 15:23 - Reply

    Ik heb hier persoonlijk zeer grote twijfels bij. Groots aangekondigde onderzoeken die hebben we eerder gezien en bleken achteraf helemaal niet zo onafhankelijk te zijn als ze leken. Ik haal nog maar eens aan de ‘verzadigd vet is slecht’ en ‘van rood vlees krijg je kanker’ onderzoeken. Ook ‘grote namen’ zijn niet altijd volledig onafhankelijk helaas.
    Ik kijk naar de praktijk en zie dat mensen die overwegend plantaardig eten helemaal niet per se gezonder zijn. Ze eten veel te weinig eiwit en geen goede kwaliteit wat naarmate je ouder wordt een probleem is. Bij jonge mensen kunnen bepaalde omzettingen in aminozuren nog wel maar ouderen (vanaf 30- 40 jaar al) hebben de beste bron eiwitten nodig en dat is echt dierlijk, niemand kan dat ontkennen. Wij zijn geen planten. Diabeten maken geen eigen collageen meer aan omdat ze geen vitamine C kunnen opnemen, dus ook een groot probleem zeker ook weer met toenemen van de leeftijd.
    Verder zie ik bij de insuline metingen heel forse insulineresistentie OOK bij diegenen die overwegend plantaardig eten, zelfs zonder overgewicht. Jonge vrouwen die PCOS ontwikkelen door insulineresistentie dus problemen hebben met vruchtbaarheid en grotere risico’s lopen als ze wel eenmaal zwanger zijn, tot miskramen aan toe.
    Ik heb diabetes 2 zien ontstaan bij een vegan leefstijl, dus gezonder ?
    Om nog maar niet te spreken van de tekorten aan mineralen (intracellulair) en darmproblemen tot auto-immuun aandoeningen, veroorzaakt door leaky gut, aan toe.
    Met iets ruimer in eiwitten en lager in koolhydraten heb je per saldo minder voeding nodig, minder hongerig, gezondere stofwisseling, diabetes omkeren is dan ook nog mogelijk. Het is verder heel moeilijk om ultra bewerkt eten te vermijden als je plantaardig eet.
    #ikeetvlees #ikbeneenroomboterdietist

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.