Onderzoek naar magnesiumtekort bij maagzuurremmers

Medicijnen als maagzuurremmers kunnen een magnesiumtekort veroorzaken. Het Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan nu onderzoek doen naar het vroegtijdig ontdekken van een magnesiumtekort met behulp van een nieuwe meetmethode.

Protonpompremmers

Bijna 3 miljoen mensen in Nederland gebruiken protonpompremmers. Door langdurig gebruik kan het magnesiumgehalte in het bloed op de lange termijn dalen, wat kan leiden tot complicaties zoals spierkrampen, hartritmestoornissen, botontkalking en chronisch nierfalen. Onderzoekers van het Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontvingen onlangs 280.000 euro subsidie voor onderzoek naar magnesiumtekorten bij gebruik van maagzuurremmers. Ze gaan eerst kijken hoe ze patiënten met een hoog risico op een tekort kunnen identificeren. Vervolgens gaan ze een nieuwe meetmethode gebruiken om een magnesiumtekort bij deze patiënten sneller aan te tonen.

Nieuwe meetmethode

Prof. Joost Hoenderop, hoogleraar Moleculaire Nierfysiologie aan Erasmusmc, legt uit: ‘We keken lang naar de totale hoeveelheid magnesium in het bloed, maar dat kan een onderschatting geven.’ De nieuwe methode meet de zogenoemde geïoniseerde magnesiumniveaus in het bloed. Hoenderop: ‘Geïoniseerde magnesiumniveaus weerspiegelen het biologisch beschikbare magnesium. De introductie van deze metingen van geïoniseerd magnesium is een grote stap vooruit.’

Vergeten mineraal

Magnesium was lang een “vergeten” mineraal, maar staat de laatste jaren steeds meer in de spotlight. Hoenderop doet al jaren onderzoek naar oorzaken van een magnesiumtekort en publiceerde daar recent een review over in New England Journal of Medicine. Hoenderop: ‘Gezonde mensen die gevarieerd eten, hebben over het algemeen geen magnesiumtekort. Een tekort komt slechts bij een klein gedeelte van de Nederlandse bevolking voor, zo’n 1 tot 2 procent. Vaak zijn dit mensen die maagzuurremmers gebruiken of mensen met diabetes type 2. We verwachten daarom dat het probleem groter wordt, door het stijgende aantal mensen met diabetes type 2.’ Ook patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis hebben opvallend vaak een magnesiumtekort. ‘We weten nog niet precies hoe het zit, maar een laag magnesiumgehalte leidt tot een langzamer herstel’, aldus Hoenderop.

Zin en onzin van supplementen

Hoenderop is geen voorstander van zomaar magnesiumsupplementen slikken. Hoewel overdosering niet snel voorkomt, geeft veelvuldig gebruik wel vervelende bijwerkingen zoals diarree. Hoenderop adviseert mensen om bij klachten naar een arts te gaan. Zijn collega-onderzoeker en magnesiumexpert Jeroen de Baaij ging onlangs in op de magnesium-hype van influencers, die online beweren dat het helpt tegen allerlei kwalen. Lees hier zijn antwoord op 5 prangende vragen over magnesium.

Bronnen: Jeroen Bosch Ziekenhuis en Radboudumc

Gepubliceerd op 18 juni 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 26 juni 2024 at 13:06 - Reply

    “Hoenderop is geen voorstander van zomaar magnesiumsupplementen slikken. Hoewel overdosering niet snel voorkomt, geeft veelvuldig gebruik wel vervelende bijwerkingen zoals diarree. Hoenderop adviseert mensen om bij klachten naar een arts te gaan.”

    FC: Terwijl net gesteld was dat de huidige manier van magnesiumniveau meten niet voldoet. En het Voedingscentrum stelt dat ook: “Een arts kan dit niet goed vaststellen, omdat het magnesium in je bloed geen goede maat is om een magnesiumtekort vast te stellen.” Zie https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx.

    Dus logischer zou zijn om mensen die protonpompremmers (omeprazol en pantoprazol voornamelijk) slikken preventief wel een magnesiumsupplement te laten slikken, totdat er een betere meetmethode is ontwikkeld.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.