Onderzoek naar dieetbegeleiding bij hoofd-halskanker

Patiënten die behandeld worden voor hoofd-halskanker en een hoog risico hebben op ondervoeding, worden standaard begeleid door een diëtist. Is zo’n begeleiding ook zinvol bij patiënten met een laag of gemiddeld risico op ondervoeding? Dat gaat het UMCG in Groningen nu onderzoeken met 554.000 euro subsidie van het KWF.

Verlies van spierfunctie

Patiënten met hoofd-hals kanker die ondervoed zijn voordat hun behandeling begint, hebben vaker complicaties en bijwerkingen tijdens en na de operatie of radiotherapiebehandeling. Ook verlies van de spierkracht en spiermassa leidt tot meer complicaties en bijwerkingen. Vaak gaat dit verlies in spierfunctie samen met ondervoeding, maar niet altijd. Daarom gaat het UMCG onderzoeken of het zinvol is om patiënten met een laag of gemiddeld risico op ondervoeding én verlies van spierfunctie, voorafgaand aan de behandeling te begeleiden door een diëtist. De patiënten worden hiervoor 2 jaar gevolgd.

Dieetbegeleiding

Onderzoeker en hoofd-halschirurg Inge Wegner van het UMCG verwacht dat dieetbegeleiding zal leiden tot minder en minder ernstige complicaties en bijwerkingen. ‘Ik hoop ook dat deze maatregelen leiden tot een hogere kwaliteit van leven, een kleinere kans op terugkeer van de kanker en een betere overleving. En dat deze adviezen leiden tot lagere kosten; ook doordat patiënten bijvoorbeeld eerder weer aan het werk kunnen of langer kunnen doorwerken.’

Alpe d’HuZes

Het onderzoek naar dieetbegeleiding bij hoofd-halskanker is 1 van de in totaal 16 onderzoeken die subsidie krijgen van het KWF. In totaal heeft KWF 11,6 miljoen subsidie toegekend, waarvan bijna de helft (€5,1 miljoen) afkomstig is van de opbrengst van Alpe d’HuZes.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 30 juli 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.