Nieuwe website met update Voedingsrichtlijn Diabetes

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft onlangs de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes uit 2020 geüpdatet. Daarbij zijn de aanbevelingen getoetst aan nieuwe wetenschappelijke literatuur, die is gepubliceerd sinds de lancering van de richtlijn. Dit leverde geen nieuwe aanbevelingen op, maar wel aanvullende antwoorden op vragen van de NDF. Deze staan nu overzichtelijk weergegeven op een nieuwe, interactieve, website.

Nieuwe bewijslast

Om ervoor te zorgen dat de aanbevelingen uit de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes op de meest recente literatuur gebaseerd zijn, heeft de NDF in 2023 de onderbouwing van de aanbevelingen bijgewerkt. Hiervoor zijn betrouwbare recente onderzoeken, (systematische) reviews, randomized controlled trials (RCT’s) en meta-analyses gebruikt, die nog niet in de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 als referentie zijn meegenomen. De gevonden onderzoeken gaven geen aanleiding om de aanbevelingen aan te passen. Wel zijn er nieuwe onderzoeken gevonden die nieuwe bewijslast opleveren voor de aanbevelingen van 2020.

Update van 13 onderwerpen

Op basis van de nieuwe literatuur zijn ook een hele reeks vragen van de NDF over 13 onderwerpen uit de Voedingsrichtlijn beantwoord. De vragen gingen bijvoorbeeld over koolhydraatbeperking (Wat zijn de nieuwste inzichten over koolhydraatbeperking, zowel bij diabetes type 1 als 2?), vruchtensappen (Verhoogt het drinken van vruchtensap het risico op diabetes type 2?) en zoetstoffen (Kunnen mensen met diabetes beter dranken met zoetstoffen drinken dan dranken met suiker?). De antwoorden op deze vragen zijn op de nieuwe website NDFVoedingsrichtlijndiabetes verwerkt bij het betreffende onderwerp in de rubriek “Aanbevelingen”. De nieuwe website is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Diabetes Fonds en een bijdrage van Wageningen University & Research.

Bron: NDF

Gepubliceerd op 1 juli 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Harriet Verkoelen 1 juli 2024 at 17:10 - Reply

    Goed dat er telkens kritisch wordt gekeken of aanbevelingen verder aangepast kunnen/moeten worden.
    Wat ik zelf wel vreemd vind is dat er nog altijd wel ultra, chemische bewerkte producten aanbevolen worden.
    Alle ‘zachte’ vetten bevatten of bestaan uit chemisch plantaardige olie die helaas toxisch is. Veel te hoog in omega 6, instabiel en ontstekingsbevorderend.
    Tenzij een plantaardige olie koud geperst is, is het gemaakt met hexaan in de voedingsmiddelen industrie, een vervuilend en milieu onvriendelijk proces en dus chemisch ofwel ultra bewerkt.
    Waarom natuurlijke vetten zoals roomboter er niet in staan begrijp ik niet. We weten inmiddels beter dan dat natuurlijke vetten niet goed zouden zijn. Ook al zijn ze verzadigd (bij lichaamstemperatuur ook zacht overigens) zijn dit juist de stabiele vetten, ons lijf heeft het nodig voor elke gezonde celwand en niet te vergeten bestaat ons brein voor het grootste deel uit verzadigd vet. Omdat het zo belangrijk is bestaat moedermelk ook voor een groot deel uit verzadigd vet.
    Misschien kan een volgende keer het foute onderzoek van Ancel Keys nog eens onder de loep genomen worden en er nadruk op leggen om chemisch verzadigde vetten, de transvetten, niet te adviseren.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.