Nieuwe houdbaarheidsiconen op voedingsmiddelen

Fabrikanten en supermarkten, verenigd in de Coalitie Houdbaarheid, gaan op grote schaal de houdbaarheidsvermelding op voedingsmiddelen verduidelijken. Hiervoor worden nieuwe iconen gebruikt: het kijk-ruik-proef icoon op “Ten Minste Houdbaar Tot” (THT) producten en het handje icoon op “Te Gebruiken Tot” (TGT) producten.

Verschil THT en TGT nog duidelijker

Door explicieter op de verpakking te gaan communiceren over hoe een consument om moet gaan met de verschillende houdbaarheidsdata willen ze voedselverspilling bij consumenten verminderen. Na de THT-datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Als de THT-datum verstreken is, is het product vaak nog prima en veilig eetbaar. De consument kan dit zelf bepalen door te kijken, ruiken en proeven. Dit in tegenstelling tot de TGT-datum. Die datum is wel de laatste dag waarop het product veilig gebruikt kan worden.

Coalitie Houdbaarheid

De Coalitie Houdbaarheid is gelanceerd door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Too Good To Go en wordt ondersteund door CBL en het Voedingscentrum. Verschillende bedrijven en supermarkten hebben zich bij de coalitie aangesloten, waaronder Unilever, FrieslandCampina, Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Dirk en Dekamarkt. Deze partners gaan de nieuwe iconen invoeren op minimaal de helft van hun verpakkingen.

Houdbaarheidsverwarring

In Nederland verspillen we ieder jaar 2 miljard kilo nog goed eetbaar voedsel. Van deze verspilling ligt 24-38 procent bij de consument. Bij consumenten thuis wordt 10 procent veroorzaakt door onduidelijkheid over de verschillende houdbaarheidsdatums. Met de nieuwe iconen valt daar winst te behalen.

Geen houdbaarheidsdatum

Op sommige producten als zout, honing en azijn hoeft geen houdbaarheidsdatum vermeld te worden. Toch staat er nog regelmatig een houdbaarheidsdatum op deze producten. De coalitiepartners gaan daarom de datum van deze producten verwijderen. Bovendien spannen zij zich samen met Samen Tegen Voedselverspilling in om de lijst verder uit te breiden met producten waar geen houdbaarheidsdatum op vermeld hoeft te worden.

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling

Gepubliceerd op 24 juni 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.