Nieuwe campagne tegen fysieke klachten door werk

Bijna een half miljoen werknemers kampen met fysieke aandoeningen door het werk, zo blijkt uit cijfers van TNO. Daarom is onlangs de campagne “Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!” van start gegaan.

Verzuimdagen

Fysieke klachten door het werk leiden jaarlijks tot 7 miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro, nog los van de zorgkosten. Met name in de bouw, industrie, zorg, land- en tuinbouw, en vervoer en opslag is dit een probleem. Maar ook thuiswerkers in de coronacrisis ervaren problemen, door bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding op de thuiswerkplek of te weinig beweging. Staatsecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW): ‘Extra aandacht voor de risico’s van lichamelijke overbelasting of juist onderbelasting is daarom zeker nu op zijn plaats. Ik wil samen met werkgevers en werknemers werken aan risicobewustzijn en preventie. Omdat voorkomen zo veel beter is dan genezen.’

TOP-campagne

De campagne zet in op de zogenoemde TOP-strategie. TOP staat voor de Technische, Organisatorische en Persoonsgebonden maatregelen ter preventie van lichamelijke belasting. Technische maatregelen draaien bijvoorbeeld om het gebruik van machines en hulpmiddelen. Een voorbeeld van een Organisatorische maatregel is meer afwisseling in het werk. En bij Persoonsgebonden maatregelen wordt samen met de werknemer gekeken of zijn of haar fysieke werkhouding moet worden aangepast. De campagne is onderdeel van een EU-brede campagne over lichamelijke belasting op het werk. In Nederland ligt de uitvoering hiervan bij het ministerie van SZW en bij Focal Point Nederland.

Online test

Werknemers kunnen zelf via een online test in 5 minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijke belasting, waarna ze doorverwezen worden naar voor hen relevante hulpmiddelen en adviezen. Deze test is te vinden op www.hoetopwerkjij.nl. Voor werkgevers en brancheorganisaties is een online toolbox met gratis hulpmiddelen en instrumenten beschikbaar.

Bron: Rijksoverheid

Gepubliceerd op 17 november 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.