Nieuw VCP-rapport over inname energie en voedingsstoffen

In de Nederlandse voeding leveren koolhydraten gemiddeld 43 energieprocent, vetten 37 energieprocent en eiwitten 16 energieprocent. De overige 4 energieprocent wordt geleverd door vezels en alcohol. Van de eiwitinname is gemiddeld 43 procent plantaardig en 57 procent dierlijk. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021.

Opvallende uitkomsten

Enkele opvallende uitkomsten:

Positieve ontwikkelingen

Ten opzicht van de VCP uit 2012-2016 signaleert het RIVM enkele positieve ontwikkelingen in de Nederlandse voeding:

  • de inname van mono- en disachariden is gedaald
  • de inname van vezels is gestegen (maar nog steeds te laag)
  • de inname van zout is gedaald (maar nog steeds te hoog)
  • de consumptie van alcohol is (vooral bij mannen) gedaald

Hoe duurzaam is de Nederlandse voeding?

De verhouding tussen plantaardig en dierlijk eiwit is volgens het RIVM een belangrijke indicatie van de duurzaamheid van een voeding. De ratio tussen plantaardig en dierlijk eiwit van 43/57 uit deze VCP wijkt nog flink af van het doel voor 2050 uit het Klimaatakkoord: 60/40. Wel is het plantaardig eiwitaandeel tussen 2007 en 2021 significant toegenomen bij volwassenen en jongeren tussen 7 en 17 jaar. Bij meisjes tussen 7 en 17 jaar is de relatieve stijging zelfs meer dan 12 procent. In het rapport kondigt het RIVM aan later dit jaar een uitgebreidere analyse te maken van de milieu-impact van de Nederlandse voeding in 2019-2021.

Energie en voedingsstoffen

Het nieuwe rapport gaat alleen over de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die Nederlanders binnenkrijgen. De inname van voedingsmiddelen uit deze VCP heeft het RIVM al eerder bekendgemaakt en eind vorig jaar is ook de website www.wateetnederland.nl al uitgebreid met enkele nieuwe gegevens.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 5 september 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.