Minder biologische veroudering bij minder suikers  

Een gezond eetpatroon kan bijdragen aan het vertragen van veroudering, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Uit hun studie blijkt dat gezonde voeding verband houdt met een lage biologische leeftijd, terwijl 10 gram aan toegevoegde suikers per dag al gepaard gaat met versnelde celveroudering.  

Jongere cellen door gezonde voeding

Voor de studie analyseerden onderzoekers eetdagboeken van ruim 340 Amerikaanse vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar. De onderzoekers keken naar verschillende eetpatronen en hun invloed op de zogeheten epigenetische klok. De epigenetische klok is een biochemische methode om de biologische leeftijd van een persoon te meten. De biologische leeftijd wijkt af van iemands daadwerkelijke kalenderleeftijd en geeft een indicatie van de veroudering van de lichaamscellen en daarmee van iemands gezondheid.  

De schade van suiker

De vrouwen consumeerden gemiddeld 61,5 gram toegevoegde suikers per dag, met uitschieters van slechts 2,7 gram tot maar liefst 316 gram. De biologische leeftijden van de vrouwen werden vervolgens vergeleken met hun werkelijke leeftijden. De resultaten waren duidelijk: hoe gezonder de voeding, hoe jonger de cellen. Degenen met een gezonder eetpatroon, vooral degenen die een mediterraan eetpatroon volgden, hadden een aanzienlijk jongere biologische leeftijd. Opvallend was dat zelfs een kleine hoeveelheid toegevoegde suikers al gepaard ging met een hogere biologische leeftijd. 

Belangrijke stap

Verminderen van de suikerinname kan volgens de onderzoekers een belangrijke stap zijn om veroudering op celniveau tegen te gaan. De onderzoekers benadrukken dat een hoge suikerinname al langer in verband wordt gebracht met een slechtere metabolische gezondheid. Dit onderzoek laat echter duidelijk zien dat toegevoegd suiker ook in verband wordt gebracht met epigenetische veroudering. 

Sterke motivatie voor gezonder eetpatroon

‘De focus op voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen en weinig toegevoegde suikers bevatten, kan een nieuwe manier zijn om mensen te motiveren goed te eten voor een langer en gezonder leven’, stelt onderzoeker Barbara Laraia van de Universiteit van Californië. ‘Elke 10 gram suiker minder per dag gaat gepaard met een verlaging van de biologische leeftijd met bijna 2,5 maand . Dit is een sterke motivatie om te kiezen voor een gezonder eetpatroon.’ 

Bron: University of California  

Gepubliceerd op 13 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.