Relatie gevonden tussen diabetes type 2 en vlees 

Het eten van rood en bewerkt vlees wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dit blijkt uit een grootschalig bevolkingsonderzoek van de Universiteit van Cambridge met gegevens van bijna 2 miljoen mensen uit 20 landen over de hele wereld, waaronder Nederland.  

Bewerkt en onbewerkt vlees  

Het onderzoek levert het meest uitgebreide bewijs tot nu toe van een verband tussen vleesconsumptie en een verhoogd risico op diabetes type 2. Uit de gegevens blijkt dat alle soorten vlees gepaard gaan met een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, maar sommige soorten vlees wel meer dan andere. Ook de hoeveelheid vlees die iemand eet heeft invloed. Een consumptie van 50 gram bewerkt rood vlees per dag werd volgens het onderzoek geassocieerd met een 15 procent hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 in de komende 10 jaar. Een dagelijkse consumptie van 100 gram onbewerkt rood vlees gaf een 10 procent hoger risico op diabetes type 2 in de komende 10 jaar. De onderzoekers vonden ook verbanden tussen de consumptie van wit vlees als kip, eend of kalkoen en een verhoogd risico op diabetes type 2. Het dagelijks eten van 100 gram wit vlees werd geassocieerd met een 8 procent hoger risico. In deze analyse werd geen onderscheid gemaakt tussen bewerkt of onbewerkt wit vlees.  

Bewerkt vlees vervangen helpt

Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig om het mechanisme achter het verhoogde risico beter te begrijpen. Wel suggereren ze dat dit deels te wijten kan zijn aan de hoge hoeveelheden verzadigd vet, natrium en nitraten in deze vleesproducten, die ontstekingen en insulineresistentie kunnen bevorderen. De onderzoekers benadrukken het belang van voedingskeuzes en raden aan om de consumptie van rood en bewerkt vlees te beperken, ten gunste van plantaardige eiwitbronnen, die het risico op diabetes type 2 juist kunnen helpen verlagen. Ook het vervangen van bewerkt rood vlees door onbewerkt wit vlees verkleint het risico op diabetes type 2, volgens de onderzoekers. Ze stellen dat het vervangen van 50 gram bewerkt vlees door 100 gram onbewerkt vlees van gevogelte de kans op diabetes type 2 met 10 procent verkleint.  

Grootschalig onderzoek

Om het verband te bepalen tussen de consumptie van bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees en wit vlees en diabetes type 2, analyseerde het onderzoeksteam gegevens van 31 studiecohorten in 20 landen. De onderzoekers volgden de bijna 2 miljoen deelnemers gedurende 10 jaar. Hun analyse hield rekening met factoren als leeftijd, geslacht, gezondheidsgerelateerd gedrag, energie-inname en BMI. De bevindingen zijn gepubliceerd in The Lancet Diabetes and Endocrinology.  

Bron: University of Cambridge 

Gepubliceerd op 6 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Anke 11 september 2024 at 12:23 - Reply

    @Harriet Verkoelen. De wetenschap spreekt jouw verhaal tegen. Ik wil met deze reactie graag laten weten aan niet-diëtisten die dit lezen dat je zeker niet de opvatting van de gemiddelde diëtist weergeeft. Ik neem er in ieder geval afstand van.

    • Beroep - Diëtist
  2. Harriet Verkoelen 8 september 2024 at 11:55 - Reply

    Zoals ik in een eerdere reactie al schreef zet ik hier grote vraagtekens bij. Dit is totaal niet logisch.
    En ik hoop dan ook dat diëtisten kritisch genoeg zijn om bij een dergelijk bericht zich ook achter de oren te krabben.
    Je eet rood vlees tenslotte nooit alleen of je moet al een carnivoor leefstijl hebben, wat ik prima zou vinden. Je eet dan per saldo maar weinig, dus ook geen bergen vlees, want je hebt geen hongergevoel meer hebt.
    In het boek Heel je Hoofd van Georgia Ede, legt ze onder andere uit waarom voedingsonderzoek heel vaak niet klopt. Zeker epidemiologisch onderzoek verdient niet de bewijskracht die het bij velen heeft.
    Het oorspronkelijk onderzoek dat rood vlees en bewerkt vlees kanker zou veroorzaken was op zichzelf al een heel fout uitgevoerd en niet onder de juiste regels gepubliceerd onderzoek. Nina Teicholz legt dit hier uit en ook waarom het niets te maken heeft met heemijzer:
    https://www.youtube.com/watch?v=1rz-8H_i1wA
    Rood vlees eten we al sinds de oertijd. En tegenwoordig zijn er veel meer ultra bewerkte NIET-vlees producten dan bewerkte vleesproducten.
    Ik ben dus voorstander van vlees omdat er grote groepen zijn voor contra-indicaties om plantaardig te eten.
    Met vlees kan je zelfs diabetes OMKEREN!
    Als je geen/minder vlees eet dan ga je meer plantaardig eten, precies wat Big Food wil.
    Elke week meet ik insuline spiegels. Van de nu ca 500 personen, zijn er tot nu toe nog geen 15 met een gezonde stofwisseling! Zelfs zonder klachten bleken mensen fors insulineresistent te kunnen zijn. Maar zeker ook als je regelmatig hypo-klachten hebt zonder dat je diabetes hebt, dan ben je gewoon al insulineresistent.
    Ook insulineresistentie is alleen om te keren door minder koolhydraten te eten, door geen ultra bewerkt voedsel te eten, deels te vasten en verder door goede eiwitten te eten. Vlees zit al sinds de oertijd in onze voedselketen.

    • Beroep - Diëtist
  3. Harriet Verkoelen 8 september 2024 at 11:29 - Reply

    Ik zet hier grote vraagtekens bij. Dit is totaal niet logisch.
    Je eet rood vlees tenslotte nooit alleen of je moet al een carnivoor leefstijl hebben, wat ik prima zou vinden. Je eet dan per saldo maar weinig namelijk want je hebt geen hongergevoel meer hebt.
    In het boek Heel je Hoofd van Georgia Ede, legt ze onder andere uit waarom voedingsonderzoek heel vaak niet klopt. Zeker epidemiologisch onderzoek verdient niet de bewijskracht die het bij velen heeft.
    Het oorspronkelijk onderzoek dat rood vlees en bewerkt vlees kanker zou veroorzaken was op zichzelf al een heel fout uitgevoerd en niet onder de juiste regels gepubliceerd onderzoek. Nina Teicholz legt dit hier uit en ook waarom het niets te maken heeft met heemijzer:
    https://www.youtube.com/watch?v=1rz-8H_i1wA
    Rood vlees eten we al sinds de oertijd. En tegenwoordig zijn er veel meer ultra bewerkte NIET-vlees producten dan bewerkte vleesproducten.
    Ik ben dus voorstander van vlees omdat er grote groepen zijn voor contra-indicaties om plantaardig te eten.
    Met vlees kan je zelfs diabetes OMKEREN!
    Als je geen/minder vlees eet dan ga je meer plantaardig eten, precies wat Big Food wil.
    Elke week meet ik insuline spiegels. Van de nu ca 500 personen, zijn er tot nu toe nog geen 15 met een gezonde stofwisseling! Zelfs zonder klachten bleken mensen fors insulineresistent te kunnen zijn. Maar zeker ook als je regelmatig hypo-klachten hebt zonder dat je diabetes hebt, dan ben je gewoon al insulineresistent.
    Ook insulineresistentie is alleen om te keren door minder koolhydraten te eten, door geen ultra bewerkt voedsel te eten, deels te vasten en verder door goede eiwitten te eten. Vlees zit al sinds de oertijd in onze voedselketen.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.