Meer aandacht nodig voor functionele buikpijn bij kinderen 

Functionele buikpijn komt voor bij 10 tot 20 procent van de schoolgaande kinderen. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en is de belangrijkste oorzaak van schoolverzuim wereldwijd. ESPGHAN, de Europese vereniging voor kinderartsen gespecialiseerd in maag-darm-leverziekten, start in heel Europa een campagne om functionele buikpijn onder de aandacht te brengen. 

Meest gemelde aandoening

Er is sprake van functionele buikpijn bij kinderen als de pijn geen aanwijsbare oorzaak heeft, als de klachten gedurende 2 maanden minstens 4 dagen per maand aanhouden en als de buikpijn veroorzaakt kan worden door stress of angst. De pijn hangt niet samen met het ontlastingspatroon. Ook is er geen relatie met het soort eten of drinken. Wetenschappelijk is er voor functionele buikpijn geen duidelijke oorzaak aangetoond. Toch is het de meest voorkomende aandoening die wordt gemeld bij algemeen kinderartsen. Wereldwijd komt functionele buikpijn voor bij 1 tot 2 op de 10  schoolgaande kinderen, ondanks verschillende eet- en leefpatronen. 

Depressie en angst

‘Functionele buikpijn is een goedaardige maar vervelende aandoening die niet alleen het dagelijks leven van het kind beïnvloedt, maar ook dat van het hele gezin’, benadrukt prof. Marc Benninga, kinderarts gespecialiseerd in maag-darm-leverziekten in Amsterdam UMC en lid van de ESPGHAN. Hij ziet dat de buikpijn van tijdelijke aard kan zijn, maar wel vaak leidt tot een lagere kwaliteit van leven. Bovendien is het wereldwijd de belangrijkste oorzaak van schoolverzuim en kan het leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. 

Behandeling bij functionele buikpijn

Benninga ziet dat soms erkenning van het probleem door een huisarts al genoeg kan zijn om ouders en kinderen gerust te stellen en klachten te verminderen. In andere gevallen kan doorverwijzing naar een kinderarts nodig zijn. Een belangrijk onderdeel van de aanpak richt zich dan op een goed slaapritme en gezonde voeding, met aandacht voor voldoende vezels, vitamines en vocht. Bij klachten als een opgeblazen buik, winderigheid en diarree in combinatie met buikpijn, wordt een eetpatroon met weinig lactosehoudende producten uitgeprobeerd. Als dit de klachten niet verhelpt, kunnen een psychologisch consult, hypnotherapie en pijnstilling opties zijn volgens Benninga. Ook wijst hij op het belang van actief zijn en blijven: ‘Hoe langer een kind thuis blijft, des te groter is de stap om weer naar school te gaan.’

Meer bekendheid nodig

Volgens Benninga kan met de juiste aanpak meer dan 80 procent van de kinderen pijnvrij en gezond zijn. Kinderartsen vragen daarom gezamenlijk aandacht voor dit probleem en geven voorlichting, zodat breder bekend is wat functionele buikpijn is en wat je eraan kunt doen. Ook biedt ESPGHAN educatief materiaal aan, onder meer gericht op ouders en scholen. Op deze manier hopen de kinderartsen het begrip van deze aandoening te vergroten en effectieve behandelingen te bevorderen. 

Bronnen: NVK en Algemeen Dagblad 

Gepubliceerd op 2 mei 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.