‘Medische opleiding ontbeert training in voedingsadvies’

Voeding is niet voldoende in de medische opleidingen ingebouwd. Daardoor zijn (huis)artsen niet goed toegerust om hun patiënten adequate adviezen te geven over voedingsmiddelen en eetpatronen. Dit geldt niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Dat constateert prof. Gert Jan Hiddink, emeritus hoogleraar Nutrition Communication through Health Professionals aan Wageningen University & Research met internationale collega’s in een wetenschappelijke publicatie.

Voeding is centraal onderdeel van gezonde leefstijl

Hoewel voeding een centrale component is van een gezonde levensstijl, zijn voedingspatronen de laatste 50 jaar gekenmerkt door een laag gehalte aan belangrijke nutriënten (zoals eiwit) en voedingsmiddelen (zoals groenten en fruit) en een hoog gehalte aan zout, suiker en vet. ‘Dit heeft de volksgezondheid in toenemende mate kwalen als diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten opgeleverd, en dit leidt tot een groeiend beroep op de gezondheidszorg’, aldus Hiddink. ‘Wereldwijd sterven 11 miljoen mensen per jaar aan voedingsfactoren. Hierdoor is slechte voeding de belangrijkste risicofactor voor overlijden, nog belangrijker dan alle andere risicofactoren.’

Weinig vooruitgang in 50 jaar

Internationaal komt al 50 jaar uit onderzoek dat er sprake is van onvoldoende voedingsonderwijs en dat veel artsen het gevoel hebben onvoorbereid te zijn om voedingsbegeleiding aan patiënten te geven. ‘In recente jaren is er maar weinig vooruitgang geboekt’, aldus Hiddink. ‘Het falen om voeding prioriteit te verlenen gedurende de medische training betekent dat de relevantie van voeding voor een gezonde leefstijl niet wordt bekrachtigd’, aldus Hiddink. Daarom vinden de onderzoekers dat voedingstraining verplicht zou moeten worden. Daarbij zijn rollen weggelegd voor medische voedingsexperts of diëtisten naast andere systeemexperts, zoals cardiologen. Ook dienen artsen te leren wanneer ze moeten doorverwijzen naar een andere gezondheidsprofessional, zoals een diëtist of een voedingsdeskundige.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 15 november 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.