Leefstijlprogramma effectief voor operatiepatiënten

Een leefstijlprogramma voor mensen die een darmkankeroperatie ondergaan, blijkt zo succesvol dat het Radboudumc dit gaat aanbieden aan alle patiënten die een operatie moeten ondergaan. In de komende 2 jaar word dit programma uitgebreid, zodat ook andere patiëntengroepen onder begeleiding fitter kunnen worden voor hun operatie.

Fitter erin, fitter eruit

Het Radboudumc startte 2 jaar geleden met het programma Fit4Surgery bij mensen met darmkanker. Bij deze interventie krijgen mensen voorafgaand aan de operatie begeleiding op het gebied van fysieke training, gezonde voeding en mentaal welzijn. Ook krijgen ze, indien nodig, hulp bij het stoppen met roken. Het idee erachter is dat hoe fitter mensen de operatie in gaan, hoe fitter ze zijn als ze uit de operatie komen.

Minder complicaties, kortere ligduur

Uit het pilotonderzoek blijkt dat deze interventie effectief is. De patiënten die meededen aan het programma hadden 50 procent minder kans op complicaties. Ook lagen zij gemiddeld 2 dagen minder lang in het ziekenhuis.

Voor iedereen beschikbaar

Naar aanleiding van deze uitkomsten stellen de 4 grootste zorgverzekeraars (CZ, VGZ, Zilveren Kruis en Menzis) het programma beschikbaar in het hele ziekenhuis. Eind 2021 zal het programma uitgerold worden in 7 zorgpaden. Als de interventie dan nog steeds effectief blijkt te zijn, zal het programma daarna beschikbaar worden gemaakt in alle 20 zorgpaden. Dit betekent dat zo’n 2.000 patiënten per jaar gebruik kunnen maken van het programma.

Het programma

In het programma maakt de patiënt samen met de prehabilitatie-coördinator een persoonlijk leefstijlplan. De patiënt gaat intensief sporten en meer bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook is er begeleiding van een diëtist voor een gezond voedingspatroon en eiwit- en vitaminesuppletie. Waar nodig worden ook andere disciplines ingeschakeld. Inmiddels is er ook een boek verschenen over deze methode.

Bron: Radboudumc

Gepubliceerd op 29 juni 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Netty 10 juli 2021 at 18:45 - Reply

    Waarom dit programma in het ziekenhuis en niet in de eerste lijn?

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Fysiotherapeut/leefstijlcoach

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.