Koppert Cress wint rechtszaak over gezonde lunch

Misschien kun je het je nog herinneren: Rob Baan, eigenaar van tuinbouwbedrijf Koppert Cress verstrekt zijn werknemers gratis gezonde lunches en kreeg hierover medio 2022 een naheffing van de loonbelasting. De belastingdienst beschouwde die gratis lunches namelijk als verkapt loon. Rob Baan was het daar niet mee eens, stapte naar de rechter en heeft nu gelijk gekregen van de Hoge Raad.

Gezonde medewerkers

De visie van Koppert Cress is dat gezonde medewerkers de kern vormen van een gezond bedrijf. Gedreven door de missie om alle medewerkers gezond hun pensioen te laten halen, heeft Koppert Cress gezonde voeding geïntegreerd in het arbobeleid. In het bedrijfsrestaurant “Rob & Bob”, een samenwerking tussen Rob Baan en Bob Hutten (Hutten Catering), worden geen ongezonde opties aangeboden, maar alleen gezonde maaltijden. Als onderdeel van het arbobeleid worden medewerkerslunches gratis aangeboden om de overgang van bijvoorbeeld frisdrank naar fruitwater en van frituur naar groenterijke maaltijden te vergemakkelijken.

Juridische strijd

De vastberadenheid van Koppert Cress om gezondheid en welzijn bij medewerkers te bevorderen, leidde in 2022 tot een juridisch geschil met de Belastingdienst. Het standpunt van de Belastingdienst, dat wél belasting verschuldigd was voor deze gratis lunches, zorgde indertijd voor opschudding in de media en levendige discussies in de maatschappij. Het resultaat was een golf van steunbetuigingen aan Rob Baan. Wat volgde is een juridische strijd, die op 24 mei is gewonnen door Koppert Cress. Rob Baan is euforisch met de uitspraak van de Hoge Raad: ‘Gezond verstand blijkt doorslaggevend. Baanbrekend voor werkgevers en werknemers in Nederland.’

Duurzame inzetbaarheid

Ook de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) is verheugd over deze uitspraak. Ard van der Steur, voorzitter Veneca noemt het een eerste mooie stap. Het zou volgens hem vanzelfsprekend moeten zijn dat werkgevers hun personeel tijdens het werk gezond eten kunnen aanbieden zonder hiervoor fiscaal te worden gestraft. Van der Steur: ‘De wetgever legt de verantwoordelijkheid voor de duurzame inzetbaarheid en gezondheid van werknemers steeds meer en nadrukkelijker bij werkgevers. Werkgevers willen hier via gezonde voeding ook in investeren.’

Bronnen: Koppert Cress en Veneca

Gepubliceerd op 31 mei 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.