Koffie mogelijk goed voor het hart

Het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag hangt samen met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke ritmestoornissen. Ook lijkt er een verband te zijn met een langer leven. Dat zijn de resultaten van 3 opeenvolgende studies, gepresenteerd op het congres van het American College of Cardiology.

Groot cohort

De studies zijn gebaseerd op gegevens uit de UK Biobank, een langlopend cohort met gezondheidsinformatie van meer dan 500.000 mensen die minimaal 10 jaar gevolgd werden. In de 1e studie keken de onderzoekers naar de niveaus van koffieconsumptie en de relatie met verschillende hartaandoeningen, cerebrovasculaire accidenten (CVA’s) en overlijdens bij mensen met en zonder cardiovasculaire problemen. Hieruit blijkt dat mensen die 2 of 3 koppen koffie per dag drinken een 10 tot 15 procent kleinere kans hebben op het ontwikkelen van coronaire hartziekten, hartfalen, hartritmestoornissen en algemeen overlijden dan mensen die geen koffie drinken. Het risico op een CVA of cardiovasculairgerelateerd overlijden was het laagst bij mensen die 1 kop koffie per dag drinken.

Vervolgstudie bij mensen met hartaandoeningen

In een 2e studie includeerden de onderzoekers de gegevens van ruim 34.000 mensen die al een vorm van cardiovasculaire ziekte hadden. Ook hier vonden de onderzoekers een relatie tussen 2 of 3 koppen koffie per dag en een lagere risico op vroegtijdig overlijden, vergeleken met helemaal geen koffieconsumptie. Van de ruim 24.000 mensen die hartritmestoornissen hadden bij baseline, was het drinken van koffie geassocieerd met een kleinere kans op overlijden. Mensen met atriumfibrilleren die dagelijks 1 kop koffie dronken, hadden een 20 procent kleinere kans op overlijden dan mensen met deze aandoening die geen koffie dronken. Bovendien ging het drinken van koffie (ongeacht de hoeveelheid) niet gepaard met een verhoogd risico op hartritmestoornissen.

Met cafeïne lijkt beter dan decaf

In een 3e studie keken de onderzoekers of het uitmaakt welk soort koffie iemand drinkt; oploskoffie of gemalen koffie en koffie met of zonder cafeïne. Er was geen verschil tussen oploskoffie en gemalen koffie. Koffie met cafeïne leek net iets beter te zijn dan decaf. Bij hartritmestoornissen was geen verschil te zien, maar bij cardiovasculaire ziekten (met uitzondering van hartfalen) ging koffie zonder cafeïne gepaard met minder effect dan koffie met cafeïne.

Verder onderzoek nodig

In deze studies zijn alleen relaties gevonden, en geen causaal verband. Ook hebben de onderzoekers niet kunnen controleren op andere factoren in de voeding die mogelijk een rol spelen bij cardiovasculaire ziekten. De resultaten uit deze studie moeten dus nog verder onderzocht worden voor er harde conclusies kunnen worden getrokken.

Bron: American College of Cardiology

Gepubliceerd op 7 april 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.