Keuzehulp biedt uitkomst bij het prikkelbare darmsyndroom

De Maag Lever Darm Stichting, de PDS Belangenorganisatie en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen hebben een online Keuzehulp PDS gelanceerd voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Hierin staat een overzicht van verschillende bewezen behandelingen tegen PDS-klachten. Aan bod komen onder meer het FODMAP-dieet, psylliumvezels, pepermuntolie en probiotica. 

Betrouwbaar overzicht 

Naar schatting heeft 10-15 procent van de Nederlanders PDS. Er is een veelvoud aan behandelopties, variërend van een dieet tot medicatie en van therapie tot supplementen. De Keuzehulp PDS helpt patiënten en zorgprofessionals bij het kiezen van een passende behandeling door het geven van een betrouwbaar overzicht en uitleg. De inhoud is tot stand gekomen met hulp van maag-darm-leverartsen, huisartsen, andere zorgverleners en patiënten en gebaseerd op de meest recente medische richtlijnen voor PDS. 

Bewezen en niet-bewezen behandelingen 

In de keuzehulp komen de volgende opties uitgebreid aan bod:  

  • voorlichting 
  • bekkenbodem-fysiotherapie 
  • FODMAP-dieet 
  • medicijnen 
  • supplementen  
  • hypnotherapie 
  • cognitieve gedragstherapie 

De voor- en nadelen van iedere behandeling worden besproken en er is informatie over de vergoeding van de behandeling. In de keuzehulp staat ook welke opties niet bewezen effectief zijn bij PDS. Denk aan CBDolie, lijnzaad, homeopathische middelen en vitamine B12 en D. 

Bron: Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie 

Gepubliceerd op 3 september 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Joh Hart 27 januari 2021 at 10:50 - Reply

    Een patiënte van mij is van al haar buikklachten af gekomen, nadat ze gestopt is met het eten van graanproducten.
    Ze eet nu Keto en voelt zich fantastisch!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Verpleegkundige
  2. Monique Benhaddou 3 september 2020 at 15:01 - Reply

    Alvorens te starten met welke van deze keuzemogelijkheden dan ook is het verstandig te kijken naar de basis van het eetpatroon en leefpatroon. Als het basispatroon niet op orde is (bijvoorbeeld qua volwaardigheid, ritme, structuur over de dag, variatie, productkeus etc, maar ook stress/ontspanning, slaap, beweging) bereiken de verschillende behandelopties niet het optimale effect. Naar mijn idee is stap 1 dan ook om eerst met die basis aan de slag te gaan. Juist deze groep heeft vaak zelf gedokterd, heeft zelf producten geëlimineerd of is minder of onregelmatiger gaan eten uit angst voor klachten waardoor een onvolwaardig patroon is ontstaan.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: diëtist/leefstijlcoach

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.