Juiste combinatie maakt frisdrank “verslavend”

Door de juiste combinatie van suiker of zoetstof, koolzuur en cafeïne kun je zo makkelijk van frisdrank blijven doordrinken. Bovendien wordt het een gewoonte om op bepaalde momenten frisdrank te pakken, waardoor het verlangen blijft bestaan. Dat is de stellige overtuiging van dr. Gary Wenk, professor psychologie en neurowetenschappen aan de Ohio State University en diëtist Cordialis Msora-Kasago, woordvoerder van de Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics.

Suiker voor de “rush”

‘De grote hoeveelheid suiker in een blikje of glas frisdrank activeert hetzelfde beloningscentrum in je hersenen als drugs. Door de dopamine die we daarbij aanmaken voelen we ons euforisch. Maar dat gevoel is maar van korte duur, waarna je brein vraagt om meer’, stelt Wenk op CNN. ‘Het vervangen van suiker door zoetstoffen maakt het gevoel meer te willen alleen nog maar groter’, denkt Msora-Kasago. ‘Door de zoete smaak verwachten je hersenen suiker, en bereiden zich voor op een beloning die nooit komt. Je brein vraagt dan om meer, om toch die beloning te krijgen.’

Cafeïne en prik

Maar niet alleen suiker zorgt er volgens beide deskundigen voor dat we geen genoeg kunnen krijgen van frisdrank. Ook cafeïne speelt een rol. Cafeïne maakt je niet alleen alerter, maar activeert volgens hen ook diezelfde beloningsmechanismen in de hersenen als suiker. De derde factor in het succes van frisdrank is koolzuur. ‘Koolzuur geeft een klein zurig smaakje mee, waardoor de combinatie van de bubbels met suiker een nog groter gevoel van beloning geeft’, zegt Wenk. ‘Kijk maar eens hoe weinig cola je drinkt als je een blikje een dag open hebt laten staan’.

Ingesleten gewoontes

De laatste factor waardoor sommige mensen maar door blijven drinken van frisdrank heeft te maken met gewoontes die mensen ontwikkelen. Msora-Kasago: ‘Sommige mensen krijgen alleen al van het geluid van het openmaken van een blikje een beloningseffect in hun brein. Het wordt  vaak een gewoonte om bij bepaalde activiteiten altijd een blikje frisdrank te nemen, zoals om scherp te blijven als je laat in de avond nog aan het studeren bent. Om te minderen met frisdrank is het belangrijkst om een ander drankje te vinden dat je lekker vindt.’ Melk, thee of water noemt Msora-Kasago als goede opties, of koolzuurhoudend water, eventueel gemengd met een klein beetje vruchtensap.

Bron: CNN

Gepubliceerd op 5 november 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.