Grootte van het bord maakt geen verschil in hoeveel iemand eet

Of iemand eet van een groot of een klein bord, blijkt toch niet zoveel invloed te hebben op hoeveel iemand eet. Dit in tegenstelling tot wat jaren is aangenomen en als tip is gebruikt door onder meer het Voedingscentrum. Nu blijkt echter dat mensen ongeveer net zoveel eten van een groot bord als van een klein bord.

Opnieuw onderzocht

De bekende Amerikaanse voedingspsycholoog Brian Wansink van de Cornell University kwam als eerste met de aanwijzingen dat mensen minder eten als ze opscheppen op een klein bord. Inmiddels blijkt dat Wansink heeft gerommeld met zijn onderzoeken, waardoor deze theorie in twijfel werd getrokken. Britse gedragswetenschappers namen de proef op de som en keken bij 134 mensen of de grootte van het bord invloed had op hoeveel mensen aten.

Het onderzoek

De deelnemers kregen een lunch geserveerd in 2 aparte ruimtes. Ze konden zelf pakken hoeveel ze wilden. De ene groep kreeg hiervoor alleen grote borden, de andere groep kleine borden. Vervolgens keken de onderzoekers hoeveel calorieën de deelnemers binnenkregen. De mensen bleken in beide groepen ongeveer evenveel te eten – de groep met grote borden kreeg 3 procent meer calorieën binnen dan de andere groep. Het enige duidelijke verschil was dat de mensen met de grote borden meer restjes op hun bord lieten liggen.

Effect overschat

‘Het lijkt erop dat het effect van bordgrootte op de consumptie overschat is’, schrijven de onderzoekers. ‘Het is een mooi voorbeeld van een nieuwe manier van onderzoek doen’, zegt Roel Hermans, expert voeding en gedrag van het Voedingscentrum in een reactie in de Volkskrant. ‘We gaan nog eens goed naar alle informatie kijken en als het nodig is, ons advies aanpassen of nuanceren.’

Bron: International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity

Gepubliceerd op 5 september 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Netty van Kaathoven 11 september 2019 at 10:18 - Reply

    Interessante studie over effect van bordgrootte. Toch is de conclusie naar mijn ervaring wat stellig. En wel om de volgende redenen:
    1. het verschil in deze studie van 3% meer eten van een groter bord veroorzaakt theoretisch gezien wel een kilo gewichtstoename per jaar en dus in 5 jaar ook 5 kilo extra
    2. In mijn dagelijkse dietistenpraktijk zie ik clienten die het contact met hun maag helemaal kwijt zijn. Zij zijn aanvankelijk echt wel geholpen met een kleiner bord. Want dat brengt toch meer aandacht voor de portiegrootte.
    3.Gewoonteverandering is complex. Meer onderzoek in de psychologie achter eetgedrag is hard nodig. Zelf schrijven de onderzoekers: The current evidence is, in our view, insufficiently conclusive to either endorse or refute such advice. While the results of the current study may reduce expectations that the effect sizes previously estimated by evidence syntheses could be realised, we do not have clear, robust evidence that smaller plates are ineffective or actively harmful.

    • Beroep: Diëtist
    • Indien anders: ACT-trainer; Mindful eating trainer; NLP-master

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.