Gezonde voeding nieuwe behandeloptie bij ADHD

Bij kinderen met ADHD leidt een gezonde voeding vaker tot verbetering van ADHD en emotieregulatie-problemen dan een eliminatiedieet, zowel op korte als lange termijn. Dat blijkt uit de TRACE-studie, waarop orthopedagoog Annick Huberts-Bosch onlangs promoveerde aan Radboud Universiteit Nijmegen. Een gezond voedingspatroon kan volgens haar een nieuwe behandeloptie bieden voor kinderen met ADHD.

Eliminatiedieet

Al lang bestaat het vermoeden dat er een verband is tussen voeding en ADHD. In het verleden leverde het zogenoemde eliminatiedieet, ook wel fewfoods-dieet genoemd, veelbelovende resultaten op. In dit dieet worden alle voedselallergenen en bijna alle mogelijke voedseltriggers vermeden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 procent van de kinderen hier goede resultaten mee behaalt. Maar het gaat om studies zonder controlegroep, waardoor niet uit te sluiten is dat de gunstige resultaten komen door ouderlijke verwachtingen, een verbeterde gezinsfunctie of meer positieve aandacht voor het kind.

TRACE

Door het ontbreken van gecontroleerde vervolgstudies is het eliminatiedieet nooit opgenomen in klinische behandelrichtlijnen. Daarom heeft Huberts-Bosch het TRACE-onderzoek uitgevoerd. TRACE staat voor Treatment of ADHD with Care as usual versus an Elimination diet. Dit is een gerandomiseerde studie waarin de korte- en langetermijneffecten van een eliminatiedieet vergeleken zijn met een gezonde voeding bij 165 kinderen met ADHD (5-12 jaar oud). In het eliminatiedieet werden voedselallergenen als melk en tarwe vermeden, net als potentiële voedseltriggers als gluten en ook werd de suikerinname beperkt. De gezonde voeding was volgens de Richtlijnen gezonde voeding.

Behandelrespons

De behandelrespons was gedefinieerd als minimaal 30 procent vermindering op een ADHD DSM-5-beoordelingsschaal (SWAN) en/of op een schaal voor emotieregulatie (SDQ: dysregulatieprofiel). Dit werd beoordeeld door zowel ouders als leerkrachten, na 5 weken dieet en na 1 jaar follow up. De kortetermijnresultaten na 5 weken zijn al eerder naar buiten gebracht: in de eliminatiedieetgroep was bij 35 procent van de kinderen behandelrespons, tegenover 51 procent in de gezonde voedingsgroep. Nieuw zijn de langetermijnresultaten. Bij de follow-up na 1 jaar volgde 27 procent van de kinderen nog het eliminatiedieet en 40 procent de gezonde voeding. Bij het eliminatiedieet hadden deelnemers na 1 jaar gemiddeld 3 tot 4 voedingscomponenten geëlimineerd of beperkt, voornamelijk melk, suiker en kippenei. In de gezonde voedingsgroep waren meer kinderen die verbetering vertoonden dan in de eliminatiedieetgroep, maar de verschillen waren niet significant. Wel viel op dat de kinderen in de gezonde voedingsgroep minder medicatie nodig hadden.

Voedingsinterventie

Hoewel slechts een minderheid van de kinderen na 1 jaar nog het gezonde voedingspatroon volgde, zijn de effecten van deze voeding bij de meeste van deze kinderen (>70 procent) positief. Huberts-Bosch concludeert: wanneer ouders gemotiveerd en geïnteresseerd zijn in dieetbehandelingen, zou het gezonde voedingspatroon een nieuwe behandeloptie kunnen bieden voor kinderen met ADHD. Als vervolg op het proefschrift gaat ze onderzoeken hoe deze behandeling het beste geïmplementeerd kan worden binnen de jeugd-GGZ. Hiervoor gaat ze in gesprek met ouders, gemeentes en behandelaren als diëtisten, psychologen en psychiaters.

Bron: proefschrift

Gepubliceerd op 30 mei 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. truus kuijpers pierik 5 juni 2024 at 08:38 - Reply

    Een dieet bij kinderen met adhd werkt bijzonder goed. Vaak voor het hele gezin die ook verbetering bij zichzelf merken. Medicatie kon stopgezet worden. Echter, moeder, ( hoog opgeleid) had er na 1 jaar geen zin meer in. Reactie: pilletjes werken even goed en kost veel minder tijd. Conclusie, het gaat over motivatie

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.