Gevolgen van alcoholgebruik onderschat

Nederlanders onderschatten de gevolgen van het drinken van alcohol, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk gebied. Vooral overmatige en zware drinkers hebben weinig zicht op de gevolgen van alcoholgebruik. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut.

Algemene bevolking

De onderzoekers stelden 2.301 mensen vragen over de gevolgen van alcoholgebruik. Op het gebied van gezondheid weten de meeste mensen (60 tot 87 procent) wel dat overmatig gebruik kan leiden tot alcoholverslaving, leverproblemen, hersenbeschadiging, hart- en vaatziekten en Korsakov. Maar minder dan de helft van de mensen weet dat overmatig alcoholgebruik het risico op verschillende vormen van kanker (18-48 procent) en dementie (41 procent) verhoogt. Ook dat alcoholgebruik van de man vóór de bevruchting de kans op een miskraam vergroot, is bij maar 24 procent van de mensen bekend. Daarnaast denkt 58 procent van de mensen dat een fles wijn 6 standaardglazen alcohol bevat, terwijl dit er in werkelijkheid 7,5 zijn.

Overmatige en zware drinkers

Vooral de kennis over alcohol bij overmatige en zware drinkers laat te wensen over. Zo denkt ruim een kwart van deze mensen dat het gezond is om dagelijks 2 glazen rode wijn te drinken. Van de lichte drinkers denkt maar 8 procent dat. En waar bijna driekwart van de lichte drinkers weet dat het erg schadelijk is om 1 dag per week 5 glazen of meer te drinken, is dat bij de overmatige of zware drinkers maar een derde. Deze groep mensen vindt het ook moeilijker om niet te drinken als vrienden wel drinken, en om alcohol te weigeren als het ze wordt aangeboden.

Maatschappelijke gevolgen

De gevolgen voor de maatschappij worden door iedereen flink onderschat. Dat jaarlijks 1,8 miljoen volwassenen in de problemen komen door hun alcoholgebruik is voor ruim de helft van de mensen meer dan verwacht. Ook weet bijna 60 procent van de mensen niet dat bij 1 op de 7 overleden jongeren (15-24 jaar) alcohol een rol speelde bij het overlijden. Verder zijn de kosten van alcohol voor de samenleving door bijvoorbeeld lagere arbeidsproductiviteit, inzet van hulpdiensten en verkeersongelukken (totaal 2,3 – 4,2 miljard euro per jaar) hoger dan de meeste mensen denken.

Gehele linie

‘Opvallend is dat het gebrek aan kennis over de gevaren over de gehele linie zichtbaar is’, vertelt onderzoeker Ninette van Hasselt van Trimbos in het AD. ‘Je ziet het zowel bij laag- als hoogopgeleiden en bij zowel jong als oud. Het enige onderscheid dat eruit springt is dat tussen lichte en zware drinkers. Dat we dat nu zo duidelijk zien, is echt nieuw.’

Bron: Trimbos

Gepubliceerd op 8 december 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.