Ervaringsverhalen van mensen met IBD geven nieuwe inzichten

Hoe gaan mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) om met hun ziekte? En zijn hier patronen en gelijkenissen in te ontdekken? Dat onderzocht de Maag Lever Darm Stichting aan de hand van ruim 200 ervaringsverhalen van patiënten. Voeding, rust en psychische balans blijken belangrijke thema’s te zijn.

Ervaringen verzamelen

Onderzoekers vroegen ruim 200 mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa naar wat zij zelf doen om zo goed mogelijk om te gaan met hun ziekte. Het doel was om in deze verhalen patronen en thema’s te ontdekken die bij deze patiënten naar voren komen. Deze ervaringskennis kan artsen en wetenschappers input geven voor behandeling of verder onderzoek. Ook patiënten zelf kunnen baat hebben bij deze inzichten om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Gunstige of ongunstige voeding

Voeding was het belangrijkste onderwerp in de ervaringen. Een groot deel van de patiënten zegt baat te hebben bij het minder eten van zuivel, suikers, gluten, vlees en alcohol. Een kwart van de patiënten zegt juist een gunstig effect te ondervinden van het eten van meer groenten en fruit. Ook het zelf bereiden van voeding is een terugkerend antwoord op de vraag wat een positief effect heeft op de klachten.

Rust en balans

Naast voeding benoemden de deelnemers ook vaak rust en balans als een thema dat invloed heeft op de klachten. Hierbij hadden mensen het over minder werken, ander werk doen en regelmatig rust nemen. Mindfulness, yoga en naar buiten gaan zijn manieren om ontspanning te zoeken. Ook het inbouwen van regelmaat was een terugkerend thema bij meerdere mensen. Daarnaast benoemden patiënten bezig te zijn met het werken aan een positief zelfbeeld en leren omgaan met leven met de ziekte.

Overige resultaten

De resultaten van het project Onderbuikgevoel en het vervolgproject VoedingHelpt waarin al deze verhalen en inzichten staan beschreven, zijn terug te vinden op de website van Voeding Helpt en op een zogenoemde Praatplaat.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gepubliceerd op 11 juni 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.