EAT-Lancet houdt brein gezond

Promovendus Annick van Soest van Wageningen University & Research onderzocht welke combinaties van voedingsmiddelen en nutriënten helpen bij gezonde hersenveroudering. Een combinatie van plantaardig met vis lijkt het meest positieve effect te hebben. Eind juni promoveert ze op haar bevindingen.

EAT-Lancet

Van Soest beoordeelde de hersengezondheid in het licht van het EAT-Lancet dieet, ontwikkeld voor zowel gezondheid als duurzaamheid. In dit voedingspatroon zitten alle nutriënten waarvan bekend is dat ze belangrijk zijn voor gezonde hersenveroudering, zoals visvetzuren voor omega-3, veel groente en fruit voor antioxidanten en polyfenolen en dierlijke producten voor vitamine B12. Verder bevat het veel volkoren granen, noten, plantaardige olie en peulvruchten, voor de vitaminen B en E.

Gezonde hersenveroudering

Voor het onderzoek analyseerden Van Soest en haar onderzoeksteam voedingsvragenlijsten van 630 onderzoeksdeelnemers en gaven hen een score op basis van hoe goed hun eetpatroon overeenkomt met EAT-Lancet. Deze scores vergeleken ze met de resultaten van hersengezondheidstests. Uit de resultaten blijkt dat hoe beter mensen zich houden aan EAT-Lancet, hoe minder hard ze qua hersengezondheid achteruitgaan. Dit verband zagen de onderzoekers al binnen 2 jaar.

Belang van nutriëntencombinaties

Met dezelfde dataset bestudeerde Van Soest eerder ook het verband tussen een plantaardig eetpatroon en hersenveroudering. Bij een volledig plantaardig eetpatroon werden geen positieve effecten op gezonde hersenveroudering waargenomen. Van Soest verwacht dat dit komt omdat binnen deze voeding de omega-3-vetzuren uit vis ontbreken. Bij mensen die plantaardig aten met af en toe vis, werd wel een gezonde hersenveroudering gezien.

Duurzaam en gezond

Van Soest verwijst naar onderzoek naar het MIND-dieet, een variant op het mediterrane dieet, ontworpen voor gezonde hersenveroudering. Hoewel dat eetpatroon gunstig is voor de hersengezondheid, bevat het meer dierlijke producten dan het EAT-Lancet dieet en is het daardoor minder duurzaam. Nu ook EAT-Lancet goed blijkt voor gezonde hersenveroudering, kan verder onderzoek gedaan worden naar de combinatie van duurzaamheid en gezonde voeding voor het brein. Van Soest licht toe: ‘Wij zijn pas de tweede onderzoeksgroep die het effect van EAT-Lancet op gezonde hersenveroudering bestudeert. Als er meer bewijs is, kunnen duurzaamheid en gezond eten voor onze hersenen samengaan.’

Bron: Resource

Gepubliceerd op 5 juni 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.