Diëtisten in het nieuws: Eva Puntman en Trea Haperink

Eva Puntman-Kamphorst en Trea Haperink-Oude Nijhuis werken als diëtisten Verstandelijke Gehandicaptenzorg (VG) bij De Twentse Zorgcentra. Ze werden onlangs geïnterviewd over ondervoeding bij Downsyndroom door Down+Up, een uitgave van Stichting Downsyndroom.

Ondervoeding bij Downsyndroom

Trea werkt al 33 jaar als diëtist VG en noemt het “een vak apart”. Eva heeft eerst 24 jaar in de ouderenzorg gewerkt, toen de opleiding voor diëtist VG gedaan en ze werkt nu 5 jaar bij De Twentse Zorgcentra. In het artikel vertelt Eva dat ongeveer 10 procent van hun cliënten met Downsyndroom ondervoed is. Bij de helft van deze groep met ondervoeding is er ook sprake van ondergewicht. Trea legt de lezers uit dat ondervoeding breder is dan ondergewicht: ‘Je kunt voldoende calorieën binnenkrijgen en een mooie BMI hebben, maar toch tekorten hebben, bijvoorbeeld aan eiwit, vitamines, mineralen of sporenelementen.’ Ze vertelt ook dat iemand met obesitas ondervoed kan zijn.

Oorzaken ondervoeding

Normaal gesproken is er bij Downsyndroom vooral aandacht voor het risico op overgewicht. Maar Stichting Downsyndroom krijgt ook regelmatig vragen over ondergewicht en dat vormde de aanleiding voor het interview. Trea en Eva noemen in het gesprek diverse oorzaken voor ondervoeding bij Downsyndroom. Zo vertelt Eva dat ouderen met Downsyndroom vaker en eerder de ziekte van Alzheimer krijgen. Ook coeliakie kan een oorzaak zijn, net als een te snel werkende schildklier of hartafwijkingen. Verder zijn mensen met Downsyndroom gevoeliger voor infecties en ontstekingen en krijgen ze bij het ouder worden vaak in toenemende mate moeite met kauwen en slikken. Trea vult aan: ‘Als iemand psychisch overvraagd wordt, of als iemand een depressie ontwikkelt, dan kan dat ook doorwerken in de eetlust.’ Tenslotte kunnen obstipatie, achteruitgang van gehoor en visus, bijwerkingen van medicijnen, beperkte communicatiemogelijkheden en moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels een rol spelen.

Multidisciplinair maatwerk

Bij de aanpak van ondervoeding bij Downsyndroom gebruiken Eva en Trea de landelijke dieetbehandelingsrichtlijnen bij de diverse aandoeningen, maar de precieze invulling blijft steeds maatwerk. Eva vertelt dat ze meestal niet binnen een paar weken de oplossing hebben en dat er vaak moet worden bijgesteld. Trea vult aan: ‘Maar wat bij de één werkt, hoeft niet per se ook bij een ander te werken. Dezelfde oplossing kan ook leiden tot te snel aankomen of tot jojoën qua gewicht. We kijken steeds wat er bij een individuele cliënt het beste werkt.’ Ook vertellen ze in het interview dat er altijd multidisciplinair wordt gewerkt. Eva: ‘We hebben de ouders en groepsleiding heel hard nodig. Er staat een heel behandelteam om de persoon met Downsyndroom heen. We werken samen met de arts VG, huisarts, praktijkverpleegkundige, gedragskundige, logopedist, ergotherapeut en fysiotherapeut.’ Trea vult aan: ‘Het is zelden iets eenvoudigs wat je als diëtist alleen afkunt. Samen bekijk je de hele situatie en zoek je naar passende oplossingen. Dat maakt ons werk zo boeiend.’

Lees hier het hele interview met Eva en Trea: DU145 lente 2024 interview ondervoeding

Meer diëtisten in de media!

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl

 

Gepubliceerd op 27 augustus 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.