Diëtist in het nieuws: Myrthe Rooijendijk-Rebattu 

Myrthe Rooijendijk-Rebattu is sportdiëtist met een eigen praktijk. Ze is zelf fanatiek sporter en kent de drijfveren voor sporters om het beste uit zichzelf te halen. Ze wordt regelmatig geïnterviewd voor Runnersworld en Women’s Health. 

Vitaminetekort bij sporters

In Runnersworld besprak Myrthe onlangs de zin of onzin van vitaminesuppletie. Ze stelt dat algemene vermoeidheid en ook vermoeide benen bij hardlopers te maken kunnen hebben met een tekort aan bepaalde vitamines. Maar ook een tekort aan bijvoorbeeld koolhydraten of een lage energie-inname kan deze klachten veroorzaken. ‘Als je veel vraagt van je lijf en er vervolgens niet genoeg in stopt, dan gaat het fout’, waarschuwt ze. Ze tipt de lezers eerst hun voedingspatroon onder de loep te nemen, voor ze op zoek gaan naar supplementen en specifieke vitamines tegen vermoeidheid.  

Vermoeide benen

In een ander artikel in Runnersworld gaat Myrthe specifiek in op de vraag of vitaminetekort kanzorgen voor vermoeide benen bij hardlopers. Ook hier waarschuwt ze eerst te kijken of de energie-inname wel toereikend is. Myrthe ziet in de praktijk dat veel sporters bewust of onbewust te weinig energie binnenkrijgen. ‘Zeker als je snelle tijden wilt lopen, wil je eerder wat afgetraind zijn, maar dat kan ook averechts werken en voor vermoeide benen zorgen.’ Bij vrouwelijke duursporters is ook regelmatig sprake van een ijzertekort, wat de zuurstoftoevoer naar de spieren in de weg staat. Toch raadt ze aan om als sporter niet zomaar ijzer te gaan bijslikken, maar dit eerst te overleggen met een arts.  

Sporten en vegetarisch eten

Waar moet je op letten in je voeding als sportende vegetariër of vegan? In Runnersworld raadt Myrthe aan om naast veel plantaardige eiwitten ook goed te letten op voldoende B-vitamines. ‘B-vitamines worden namelijk gebruikt in de omzetting van energie, zodat je voeding daadwerkelijk gebruikt kan worden als energie voor je beweging. B12 is erg belangrijk om bij te slikken als je geen of amper dierlijke producten eet’, licht ze toe. Aan 10 microgram vitamine B12 per dag heb je genoeg, tipt ze. Je lichaam gebruikt wat het nodig heeft, de rest wordt uitgeplast. Myrthe vertelt dat op veel verpakkingen “hooggedoseerd” staat, vaak voor een hogere prijs. Maar daar heb je volgens haar niet veel aan, omdat je lichaam daarvan maar zo’n 1,3 procent kan opnemen.   

Supplementen tijdens de overgang

In Women’s Health legt Myrthe uit dat in sommige gevallen bepaalde supplementen of vitamines kunnen helpen tegen klachten in de overgang. Zo is vitamine D belangrijk voor een goede opname van calcium en fosfaat, wat helpt bij het behoud van sterke botten en tanden – extra belangrijk in de overgang. Magnesium lijkt momenteel erg populair als supplement. Myrthe licht toe dat magnesiumsuppletie kan helpen bij gewrichtsklachten of vermoeidheid. Maar met een gezond en gevarieerd eetpatroon krijg je ook al snel voldoende magnesium binnen.  

Overdaad schaadt

Zowel in Runnersworld als Women’s Health benadrukt Myrthe dat je niet zomaar allerlei vitamines moet bijslikken. Ze waarschuwt voor vitamines waar je liever niet te veel van binnen wilt krijgen. Haar advies: overleg altijd eerst met je arts wat verstandig is voordat je verschillende supplementen inslaat, die volgens de verpakking moeten helpen tegen klachten in de overgang of je sportprestaties verbeteren. 

Lees hier alle artikelen met Myrthe in Runnersworld en ga hier naar het artikel van Myrthe in Women’s Health.  

Meer diëtisten in de media! 

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl 

Gepubliceerd op 9 juli 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.