Diëtist in het nieuws: Lisa Jong 

Lisa Jong is diëtist, gespecialiseerd in het omkeren van diabetes type 2. Ze werkt in diëtistenpraktijk Het persoonlijke dieet, dat 7 locaties heeft in Noord-Holland. Gezondgids van de Consumentenbond laat haar als expert aan het woord over het koolhydraatarm dieet en waar je hierbij goed op moet letten.  

Bloedglucose- en insulinepieken

In het interview start Lisa met een uitleg over snelle en langzame koolhydraten. Ze vertelt over het effect van glucosepieken, de rol van insuline hierbij en waarom je na zo’n glucosepiek vaak zo’n trek in zoet hebt. Ook legt ze de lezer uit hoe het nou precies komt dat je door bloedglucose- en insulinepieken minder makkelijk vet verbrandt en het sneller opslaat. Hierna legt ze de link naar een eetpatroon met minder koolhydraten, waarbij minder bloedglucosepieken ontstaan en de alvleesklier niet steeds insuline aanmaakt. 

Hoge dooreetfactor 

Haar cliënten die koolhydraatarm gaan eten, merken vaak positieve veranderingen. Ze vertellen Lisa dat ze meer energie hebben, minder last van vermoeidheid na een maaltijd en vaak verdwijnt de behoefte om steeds te ”snaaien”. Lisa ziet nog meer voordelen van een eetpatroon met minder koolhydraten. ‘De producten die je met dit dieet vermijdt zijn vaak calorierijk en hebben een hoge dooreetfactor. Van chips en snoep is dat wel bekend. Maar ook van pasta, brood en rijst eet je gemakkelijk een heel bord vol.’ 

Lagere bloeddruk 

Met een koolhydraatarm dieet kun je in de eerste weken relatief snel afvallen. Lisa vertelt dat dit gewichtsverlies in eerste instantie vochtverlies is. Ze legt uit dat minder koolhydraten eten zorgt voor minder glycogeenopslag in de spieren en lever. Dit glycogeen bindt zich aan het vocht in je lichaam. ‘Ga je koolhydraatarm eten, dan wordt die glycogeenvoorraad als eerste opgebruikt als brandstof voor je lichaam. Daardoor laat je lichaam ook dat gebonden water los. Dat water zit als overtollig vocht in weefsels en bloedvaten en laat de bloeddruk stijgen. Bijkomend voordeel is dat koolhydraatarm eten daarom ook al snel zorgt voor een lagere bloeddruk’, aldus Lisa.   

Niet op eigen houtje

Toch zijn er wel een paar dingen waar je extra op moet letten als je koolhydraatarm eet, waarschuwt Lisa in het interview. Zomaar op eigen houtje koolhydraten gaan schrappen vindt ze sowieso geen goed idee. Ze legt uit dat je bij koolhydraatarm eten meer kans hebt op tekorten van met name bepaalde B-vitamines en van jodium. Ook kan het dieet een te grote aanpassing zijn, merkt Lisa in haar praktijk. ‘Daarom is een dieet op maat zo belangrijk. Voor sommigen scheelt het al enorm als ze suikerhoudende dranken, snacks en zoet broodbeleg weglaten. Soms kun je met wat kleine aanpassingen een gerecht koolhydraatbeperkt maken, zodat je geen eigen potje hoeft te koken binnen je gezin. Dat is trouwens vaak niet eens nodig, want er zijn genoeg recepten die zo lekker zijn dat het hele gezin ervan wil mee-eten.’  

Het hele interview met Lisa Jong is te lezen in Gezondgids 3 van de Consumentenbond (gratis voor abonnees). 

Meer diëtisten in de media! 

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl 

Gepubliceerd op 22 juli 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Harriet Verkoelen 24 juli 2024 at 15:19 - Reply

    Super fijn dat er steeds meer aandacht komt voor het eten van minder koolhydraten. Daarmee zijn haast alle chronische aandoeningen en zeker ook diabetes 2 te voorkomen of vaak om te keren zijn.
    In 2009 alweer, schreef ik er mijn eerste boek over, toen stonden er nog veel mensen negatief tegenover. Dat is gelukkig minder nu.
    Helaas is niet bij iedereen diabetes 2 meer om te keren. Dat is ook goed te zien aan de insuline metingen die ik doe. Als er sprake is van insulineresistentie (tot nu toe gezien bij bijna iedereen die ik getest heb ruim 450 personen, waaronder ook diëtisten en mensen met een lage BMI) is de noodzaak om laag in koolhydraten te gaan eten echt groot. Alleen koolhydraatarm blijkt niet genoeg te zijn om insulineresistentie om te keren en daarmee chronische aandoeningen te voorkomen. Het moet echt richting keto wil je een bestaande hyperinsulinemie en de metabole gezondheid verbeteren.
    Bij de insuline respons test, gecombineerd met OGTT, is te zien of er nog steeds sprake is van hyperinsulinemie of dat de pancreas door de voorgaande jaren met te hoge koolhydraat inname en daardoor te hoge insuline spiegels en vaak ook nog (onnodige) diabetesmedicatie, al aan het uitputten is. Is dit laatste het geval dan kan DM2 niet meer omgekeerd worden.
    Toch is de noodzaak om dan nóg minder koolhydraten te eten zelfs nog groter geworden om de bloedsuikers laag te houden want er is meestal nog wel sprake van overgewicht. We weten dat diabetesmedicatie het gewicht verhoogt en de stofwisseling ongezonder maakt.
    Iemand die nog geen, of pas kort diabetes 2 heeft, daarbij gaat het doorgaans makkelijker.
    Dat je met koolhydraatarm, keto of carnivoor dieet bepaalde tekorten zou krijgen moet ik wel tegenspreken. Ik zie dat iedereen al bestaande tekorten heeft. Al mijn cliënten doen bij aanvang een jodiumtest en 9 van de 10 heeft al een jodium tekort. B vitamines heb je veel minder nodig als je geen koolhydraten eet en kan je bovendien nog voldoende binnen krijgen.
    Het zijn in het begin de mineralen tekorten waar je aandacht voor moeten hebben omdat in de adaptatiefase een groter verlies is met uitplassen. Te denken valt aan extra natrium, kalium, magnesium.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.