Diëtist in het nieuws: Hella van Laer

De Vlaamse diëtist, voedingswetenschapper en auteur Hella van Laer werd geïnterviewd door Knack over de opkomst van glucosemonitoring bij gezonde mensen. Ze licht voor- en nadelen toe van deze trend, die steeds meer wordt gepromoot door gezondheidsbewuste influencers.

Glucosewaarden registreren

Continue bloedglucosemeters (CGM’s) zijn apparaatjes die met een naaldje in de huid van de bovenarm of de buik worden bevestigd en de bloedsuikerwaarden in real time doorsturen naar een app op je smartphone. Deze meters zijn bedoeld voor mensen met diabetes, maar worden ook in de sportwereld vaak gebruikt. Volgens Hella kan het voor sporters interessant zijn om te weten wanneer ze precies koolhydraten moeten innemen om het lichaam voldoende energie te blijven geven. Maar ook niet-topsporters en niet-diabetici registreren tegenwoordig steeds vaker hun glucosewaarden. Dit fenomeen wordt volgens Hella mede aangewakkerd door de bestseller Glucoserevolutie van biochemist en auteur Jessie Inchauspé, die op sociale media bekend staat als de “Glucose Goddess“.

Meten is weten

Het meten van bloedsuiker kan volgens Hella een eyeopener zijn voor mensen die ongezonde eetgewoonten hebben. Een visualisatie in de vorm van je eigen bloedglucosegrafiek zet veel meer aan tot gedragswijziging dan enkel wat gezondheidstips lezen in een brochure, weet ze. Ook is de informatie die Inchauspé geeft evidence-based en wordt deze visueel heel helder in kaart gebracht op haar sociale media. Dat Inchauspé ook commercieel verdient door voedingssupplementen te adviseren, vindt Hella jammer. Ze legt de lezer uit dat je geen supplementen nodig hebt om ontregelde bloedsuikers te voorkomen als je je voldoende bewust bent van wat je eet. Ook het advies om voor elke maaltijd een glas water met azijn te drinken vindt Hella controversieel: ‘We weten niet wat dat op lange termijn doet en het is slecht voor de tanden.’

Glucorexia Nervosa

‘Gegevens van continue glucosemeters moet je met kennis van zaken interpreteren’, aldus Hella. ‘Als je sport, zal je glucose soms ook pieken vertonen. Dat is perfect normaal. Dat komt omdat je glucosevoorraad in het lichaam voor een deel wordt vrijgemaakt om als brandstof gebruikt te worden. Dat betekent natuurlijk geenszins dat je niet meer mag sporten.’ Een risico dat volgens Hella op de loer ligt, is dat gebruikers van een CGM bepaalde voedingsgroepen uit hun eetpatroon schrappen. Ook kan het mensen met een achtergrond van eetstoornissen stimuleren een te strikt voedingspatroon aan te houden. Het heeft sommige artsen al geïnspireerd om de problematiek om te dopen tot “glucorexia nervosa”.

Gezond verstand

Hoewel de glucosemeters op dit moment duur zijn en mogelijk niet altijd nauwkeurig, verwacht Hella dat deze technologie in de toekomst betaalbaarder en toegankelijker zal worden. Ze raadt lezers aan om gezond verstand te gebruiken, minder te snacken en bewust om te gaan met voeding, zonder obsessief te focussen op bloedsuikerwaarden.

Het interview met Hella is hier te lezen.

Meer diëtisten in de media!

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Gepubliceerd op 19 augustus 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.