Diabetescafé zorgt voor passender zorg   

Het diabetescafé van ziekenhuis Bernhoven in Uden biedt een plek voor ontmoeting, herkenning en het delen van ervaringen. Zo ondersteunt het mensen met diabetes type 1 op een positieve manier. Diëtist en masterstudent Laura van de Bogaard is een van de oprichters van het diabetescafé. 

Mensen bij elkaar brengen 

Diabetes type 1 heeft grote impact op het dagelijks leven, zowel fysiek als mentaal. Om de focus van ziekte en zorg meer te verleggen naar gezondheid en gedrag, introduceerde Bernhoven het diabetescafé. Diëtist Laura van de Bogaard: ‘Het idee voor het diabetescafé ontstond door gesprekken in de spreekkamer. Sommige mensen met diabetes type 1 ervaren bijvoorbeeld schommelingen in hun bloedsuiker, en denken vaak dat ze daar alleen in zijn. Terwijl dit hoort bij het ziektebeeld en er dus veel meer mensen mee te maken hebben. Daar moesten we iets mee, vonden diabetesverpleegkundige Vera Smits en ik. We wilden deze mensen bij elkaar brengen’.  

Geen lotgenoten maar bondgenoten 

In co-creatie met patiënten met diabetes type 1 organiseerden Laura en Vera in 2023 het eerste diabetescafé. Inmiddels zijn er 5 bijeenkomsten geweest. De deelnemers zijn patiënten van alle leeftijden, zowel met recent gediagnosticeerde diabetes die iets willen leren, als mensen die al jaren met diabetes leven en de anderen graag iets bijbrengen. De bijeenkomsten hebben een positieve insteek, waarbij eigen regie en kracht worden benadrukt. De deelnemers zien elkaar als bondgenoten in plaats van lotgenoten. In het diabetescafé is iedereen expert en leert van elkaar.

Passende zorg

Bernhoven startte in 2014 als een van de eerste ziekenhuizen met ”zinnige zorg”, later vervangen door de term ”passende zorg”. Hierbij wordt samen met de patiënt gekeken welke zorg op dat moment het beste past. De frequentie van de medische consulten met diabetes daalde hierdoor in Bernhoven. Het diabetescafé vangt volgens Laura precies die behoeften op die patiënten wel hebben, maar die niet per se thuishoren in een medisch consult. ‘Denk aan: waar plak ik mijn sensor in de zomer? Hoe doen anderen dat? Het café heeft mijn consulten veranderd. Er zijn geen standaardcontroles meer en mensen komen met gerichte hulpvragen. Daardoor kan ik passendere zorg leveren.’  

Diabetescafé 2.0

Als student aan de masteropleiding Healthy Ageing Professional doet Laura onderzoek naar de behoeften van mensen met diabetes type 1. Ze onderzoekt wat mensen nodig hebben in het diabetescafé en waar het het spinnenwebmodel van Positieve Gezondheid raakt. In haar onderzoek brengt Laura ook verbeterpunten in kaart. In een toekomstig diabetescafé 2.0 hoopt ze bijvoorbeeld ook sociale steun te bieden aan partners van mensen met diabetes type 1. 

Bron: Institute for Positive Health 

Gepubliceerd op 16 juli 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.