Derde editie Week tegen Ondervoeding

Van 11 tot en met 15 november vindt de 3e editie van de “Week tegen Ondervoeding” plaats, een jaarlijkse campagne voor meer alertheid op ondervoeding en het belang van vroegtijdige signalering en behandeling. Kenniscentrum Ondervoeding roept professionals op in deze week actie te ondernemen in hun eigen organisatie of werkomgeving. Hiervoor stelt het verschillende materialen beschikbaar.

Vergroten bewustwording

Met de Week tegen Ondervoeding wil Kenniscentrum Ondervoeding de bewustwording vergroten en signalering, screening en behandeling van ondervoeding in Nederland verbeteren. Het Kenniscentrum Ondervoeding roept op alert op ondervoeding te zijn bij alle volwassenen of kinderen met een ziekte en (kwetsbare) ouderen. De campagne richt zich op professionals in zorg en welzijn in alle sectoren, die in contact komen met deze risicogroepen en deze boodschap kunnen overdragen aan andere professionals, managers, kwetsbaren zelf en/of hun familie/mantelzorgers. Het centrum adviseert ook andere verpleegkundigen en verzorgenden te betrekken bij de campagne en kennis te delen. Verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren zijn een belangrijke schakel voor tijdig signaleren en screenen, het in gang brengen van een actieplan en zo nodig verwijzen naar de diëtist.

Gratis campagnemateriaal

Het Kenniscentrum Ondervoeding wil zoveel mogelijk professionals stimuleren zelf actie te ondernemen in hun eigen organisatie of werkomgeving. Ter ondersteuning zijn de volgende factsheets en materialen beschikbaar via de Kennisbank:
1. Factsheet “Aanpak van ondervoeding bij kinderen met een ziekte”
2. Factsheet “Aanpak van ondervoeding bij volwassenen met een ziekte”
3. Factsheet “Goed gevoed ouder worden”, over de aanpak van ondervoeding bij (kwetsbare) ouderen
4. Bewustwordingsactie “Goed Gevoed Ouder Worden”,  gericht op ouderen en hun naasten, professionals in zorg en welzijn, bestaande uit 8 berichten met beeld en tekst, specifiek voor bepaalde doelgroepen zoals mantelzorgers of ouderen zelf
5. Signaleringskaart “Goed Gevoed Ouder Worden” voor professionals en vrijwilligers in welzijn en sociaal werk
6. Infographic en rapport “Ondervoeding in de zorg: behandeling loont”
7. SROI (Social Return On Investment-analyse) “De waarde van zorg bij ondervoeding van kwetsbare ouderen
De materialen zijn net als het logo van de Week tegen Ondervoeding vrij te downloaden en te gebruiken

Kennis delen

In de Kennisbank vinden professionals inspiratie voor op te zetten bewustwordingsacties, zoals goede voorbeelden. Ook kunnen diëtisten met hun team gratis deelnemen aan bijvoorbeeld de e-learning  “Ondervoeding: de vertaalslag naar de praktijk” of de masterclass “Ondervoeding bij ouderen”. Het Kenniscentrum Ondervoeding moedigt professionals aan om hun acties en initiatieven te delen op social media met de hashtag #WTO2024.

Bron: Kenniscentrum Ondervoeding

Gepubliceerd op 11 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.