De Dag van de Diëtist: Marjolijn Hut  

Dit is de dag van Marjolijn Hut, eigenaar van diëtistenpraktijk Alwes in Vleuten en in april verkozen tot bestuurslid van Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN). Na jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, behaalde Marjolijn in 2021 haar diëtetiekdiploma en volgde daarna ook nog de opleiding tot leefstijlcoach. De hier aangeleerde technieken gebruikt ze nu vooral als verdieping tijdens de consulten.

Mijn werkdag begon…

Met het halen van een kan kokend water voor de thee uit onze algemene keuken. Daarna de planten water geven en computer opstarten. Even rust voor de chaos van de dag die gaat komen.

Mijn werkplek is…

Een mooie ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw met prachtig uitzicht. In het gebouw zitten ook 2 huisartsenpraktijken. Het enige nadeel van mijn locatie is dat als je hem opzoekt op Google streetview je de snackbar recht onder mij ziet. Dit is wel weer een leuke binnenkomer bij nieuwe cliënten: “ik zit recht boven de snackbar” maakt de afspraak meteen een stuk luchtiger.

Mijn agenda voor deze dag bestaat uit…

Mijn agenda is elke dag anders: de ene keer zie ik de hele dag cliënten op de praktijk, de andere keer ga ik tussendoor op huisbezoek. Mijn specialismen zijn PDS en vage MDL-klachten zonder lichamelijke oorzaak. Daarnaast behandel ik mensen met obesitas, hart- en vaatziekten en mensen met dementie. Bij die laatste groep ga ik op huisbezoek. Verder besteed ik natuurlijk nog tijd aan de administratie. Soms maak ik ook even tijd voor sporten of een privéafspraak tussendoor. Dit vind ik het fijne aan eigen baas zijn, de flexibiliteit om je eigen tijd in te plannen. Deze dag begint met 3 consulten. Hiermee is de ochtend vol, want ik plan altijd wat ruimer in zodat ik genoeg tijd heb voor voorbereiding en het in het systeem zetten van de consulten. In de middag heb ik een online meeting met een groepje studenten dat ik begeleid voor de HHS. Super leuk om te doen, kan dat iedereen aanraden. Daarna staat een thuisbezoek gepland bij een meneer met dementie en vermoedelijke ondervoeding. Ook dit consult is ruim ingepland, want juist bij deze groep is het belangrijk om rustig een relatie op te bouwen voordat je met voeding aan de gang gaat.

Het leuke/uitdagende aan mijn werk vind ik…

De persoonlijke aandacht die je iemand kan geven. In mijn ervaring is voeding en gewicht vaker een symptoom van iets anders wat niet fijn loopt in iemands leven, dan de oorzaak. Zeker bij PDS zie ik vaak mensen die zo gefrustreerd zijn door hun buikklachten, dat ze alleen nog maar negatief met voeding bezig zijn en sociale gelegenheden gaan vermijden. Om hen dan een stukje controle terug te geven, waardoor er meer plezier in het leven komt, is zo waardevol. Hier ligt ook mijn uitdaging. Ik kijk altijd naar hoe iemand geholpen kan worden, wat wel of (nog) niet mogelijk is en welke doelen iemand zelf wil halen. De juiste balans vinden tussen de autonomie van de cliënt respecteren en sturing geven, blijft het mooiste wat er is. Ik vind het ook erg leuk dat mijn werk zo afwisselend is. Doordat ik uit het bedrijfsleven kom, vind ik de bedrijfsvoering en het up-to-date blijven qua regelgeving, wetgeving en samenwerking leuk om te doen. Als diëtist met een eigen praktijk ben je tenslotte ook een ondernemer naast zorgverlener. Daarom ben ik ook sinds kort bestuurslid van DCN. De korte lijnen met de leden en ondersteuning bij zowel bedrijfs- als praktijkvoering maken dat ik hier veel voldoening uit haal. Op dit moment ben ik voor DCN bezig om zowel didactisch als wetenschappelijk, scholingen up-to-date te maken of op te zetten. De komende tijd ga ik me verdiepen in werken als zelfstandige diëtist en welke uitdagingen daar de komende tijd gaan spelen vanwege alle nieuwe wetten en beleidsmaatregelen die er aan komen. Want juist de eerstelijns praktijken en zzp’ers krijgen met veel verandering te maken. Zo zal personal care steeds belangrijker worden, iets waar de leden al goed in zijn. Maar tegelijkertijd moet er ook meer samengewerkt worden. Hoe combineer je dat als je een kleine praktijk hebt of zzp’er bent, zonder dat je je autonomie verliest? En hoe verdien je de extra kosten of tijd die je hier in steekt terug? Allemaal vragen waar onze leden tegenaan lopen en waarbij DCN goed kan ondersteunen. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

Vandaag werd ik verrast door…

Een grote stoere man met veel tattoos die in huilen uitbarstte. Hij had op mijn verzoek de vragenlijst ingevuld op checkoorzakenovergewicht.nl. Als oorzaak van zijn obesitas werd een psychische oorzaak genoemd. Meneer bleek een zwaar verleden te hebben dat hij altijd had weggegeten. Een heftig maar ook heel mooi gesprek volgde.

Terugkijkend op deze dag…

Was het een chaotische, drukke dag waarbij ik van de ene naar de andere afspraak ben gerend met zowel ups als downs. Toch zou ik niet anders willen, als eerstelijns diëtist ben ik helemaal op mijn plekje.

Meedoen?

Wil je ook meedoen met de rubriek “De Dag van de Diëtist”? Leuk! Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl en we sturen je de inzendinstructies.

Gepubliceerd op 13 mei 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Lidia Bernabei 15 mei 2024 at 08:37 - Reply

    Zeer inspirerend en mooi om te lezen!
    Weer een bevestiging van hoe prachtig en gevarieerd het werk van een diëtist kan zijn.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.