Consumenten geven meer uit aan duurzaam voedsel 

Consumenten gaven in 2023 meer uit aan voedsel met een duurzaamheidskeurmerk dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel, uitgevoerd door Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). 

Grootste stijging in supermarkten

De monitor vergeleek de totale consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel in 3 verschillende verkoopkanalen, namelijk supermarkten, foodservice (zoals de horeca) en speciaalzaken voor duurzame voeding. In de supermarkten steeg de verkoop van duurzame producten het hardst tussen 2022 en 2023. De Monitor rapporteert 15 procent meer duurzame bestedingen, waar het totaal aan voedselbestedingen met 11 procent iets minder is gestegen. In de foodservicebranche steeg de verkoop van duurzame producten en maaltijden met 13 procent. Alleen de speciaalzaken voor duurzame voeding zien een afname van 4 procent in de aankoop van duurzame producten.  

Meer duurzaam vlees verkocht

Bij afzonderlijke productgroepen is de trend wisselend: zo is de verkoop van pluimveevlees met een Beter Leven-keurmerk sterk gegroeid. Daarentegen liggen er minder vrije uitloopeieren in de schappen, als gevolg van de ophokplicht door vogelgriep. Consumenten geven in 2023 relatief het meeste uit aan duurzaam vlees en vleeswaren, duurzame zuivelproducten, houdbare producten en samengestelde maaltijden.  

Verschillende keurmerken populair

Duurzaam voedsel met keurmerken zoals Beter Leven, Rainforest Alliance en Biologisch waren in 2023 het meest populair onder consumenten. Beter Leven voerde de lijst aan met een omzet van 4,3 miljard euro. Het ministerie benadrukt dat alleen voedsel met onafhankelijke keurmerken is meegenomen in het onderzoek. Een aantal van de onderzochte keurmerken wordt door Milieu Centraal gezien als ’topkeurmerken’ omdat ze koplopers zijn hun werkveld. In 2023 maakten deze topkeurmerken 13 procent uit van de totale bestedingen aan voedsel. 

Duurzaam voedsel

Duurzaam voedsel wordt in de Monitor Duurzaam Voedsel 2023 gedefinieerd als ‘voedsel waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en/of sociale aspecten dan wettelijk verplicht is.’ Met de resultaten uit de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel wil het ministerie van LVVN meer inzicht geven in de verduurzaming van voedselketens in Nederland. 

Bron: Wageningen University & Research 

Gepubliceerd op 1 oktober 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.