Collageen en vitamine C bespoedigen mogelijk herstel sportblessure 

Peesblessures herstellen waarschijnlijk sneller door suppletie van collageen en vitamine C, vermoeden wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR). Daarom voeren ze momenteel grootschalig onderzoek uit naar de beschermde werking van deze combinatie op scheurtjes in het peesweefsel.  

Voeding en sportprestaties

Voeding en gezondheid is nauw verbonden aan sport en bewegen. Veel voedingsonderzoek bij de leerstoel Nutritional Biology is daarom gerelateerd aan sport. Marco Mensink, universitair docent Humane Voeding en Gezondheid aan de WUR, ziet dat voeding op 3 manieren sportprestaties beïnvloedt. ‘In eerste instantie op gezondheid in het algemeen, ten tweede als bouwstoffen om trainingsadaptatie te ondersteunen en ten slotte het directe effect van voeding of supplementen om prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld koolhydraten tijdens inspanning’, licht hij toe.  

Collageen bij peesblessures

In nieuw onderzoek, in samenwerking met de afdeling Sportgeneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei, bestudeert Mensink het effect van voeding in relatie tot peesblessures.  Peesblessures zijn veelvoorkomend en volgens Mensink vaker de oorzaak dat mensen stoppen met sport dan spierklachten. Ook vragen peesblessures vaak een langdurige behandeling. Mensink: ‘Een groot deel van onze pezen, de weefsels waarmee je spieren vastzitten aan je botten, bestaat uit het eiwit collageen. Dat is opgebouwd uit niet-essentiële aminozuren, de bouwstenen die ons lijf zelf kan maken. Je lichaam kan dus zelf peesweefsel maken. Maar door eerder onderzoek in het lab en bij dieren weten we dat collageensuppletie de collageensynthese kan versterken. Vitamine C speelt daar ook een rol bij.’ 

Jumpers knee

Om deze vermoedens te onderzoeken in de praktijk, doen Mensink en zijn collega’s een grootschalige gerandomiseerde gecontroleerde trial. Hierin volgen ze sporters met een zogenoemde jumpers knee, een blessure die pijnklachten geeft aan de kniepees, net onder de knieschijf. De deelnemers zijn verdeeld in 2 groepen die een vergelijkbaar trainingsschema krijgen en dagelijks een supplement. Bij de ene groep is dat supplement een placebo zonder werkzame stoffen, de andere groep krijgt collageen en vitamine C. Zo willen de onderzoekers vaststellen of pijnklachten sneller verdwijnen bij gebruik van het actieve supplement. Ook onderzoeken ze of collageen mogelijk een beschermende werking heeft op scheurtjes in het peesweefsel. 

Collageen en topsport

Vooral sporters die aan sprongsporten doen, kunnen volgens Mensink baat hebben bij de kennis uit het onderzoek. Een jumpers knee komt vaak voor bij volleyballers en basketballers, maar ook veel bij hardlopers. In 2025 hoopt Mensink alle resultaten uit deze studie te hebben verzameld. De onderzoeksresultaten kunnen in de toekomst mogelijk ook toegepast worden op andere doelgroepen, zoals bepaalde patiëntengroepen en ouderen. Ondanks dat het beschermend effect van collageen en vitamine C nog niet wetenschappelijk is bewezen, sluit Mensink niet uit dat sporters op het hoogste niveau nu al collageen innemen. ‘Topsport loopt vaak vooruit op de wetenschap. Als iets aannemelijk klinkt en er is voordeel uit te halen, gaan sporters niet nog jaren wachten tot de wetenschap het heeft bewezen.’ 

Bron: Resource 

Gepubliceerd op 1 augustus 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 5 augustus 2024 at 22:56 - Reply

    Dat spul is peperduur. Dus het is te hopen dat de onderzoeksresultaten snel beschikbaar komen.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper
  2. Harriet Verkoelen 2 augustus 2024 at 13:50 - Reply

    Is het anders een idee dat we sowieso goed letten op een betere eiwitkwaliteit inname? In ieder geval voor sporters lees ik nu, maar ook voor ouderen en mensen met diabetes. Doorgaan met de eiwitransitie en alles gaan suppleren, of er op letten dat het meer in je voeding zit?
    Want in veel dierlijke voeding zit gewoon collageen: botten- en visbouillon, vel van kip, vel van vis en zwoerdje van spek. Maar ook o.a. steak. Naarmate we ouder worden kunnen we steeds slechter zelf collageen aanmaken terwijl de behoefte dan groter wordt. Van alle eiwitten in je lijf hoort 1/3 uit collageen te bestaan.
    Er is inderdaad vit C (en koper) nodig om collageen aan te maken. Maar als je hoge bloedsuikers hebt dan kan je geen vitamine C opnemen! Dus zorg dat het in je natuurlijke voeding zit.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.