Blokhuis wil wettelijke regels voor gezonde leefomgeving

Als het aan demissionair staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis ligt, wordt het wettelijk mogelijk om aanbieders van ongezonde voeding te weren uit een bepaald gebied. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee zou de overheid voor het eerst stappen zetten richting een gezondere voedselomgeving.

Roep om meer beleid

Verschillende gemeenten hebben bij Blokhuis aangegeven dat zij meer handvatten willen om bijvoorbeeld fastfoodketens geen toestemming te geven om zich te vestigen. Wettelijk gezien is dat nu nog niet mogelijk en kunnen dergelijke aanbieders van ongezonde voeding alleen geweigerd worden op basis van andere omgevingsfactoren, zoals stank- of geluidsoverlast. Ook uit The Healthy Food Environment Policy Index Nederland’ (Food-EPI) blijkt dat Nederland slecht scoort op het gebied van overheidsbeleid op de voedselomgeving.

Moeilijker maken van ongezonde keuze

‘De oproep die vanuit verschillende kanten gedaan wordt om de voedselomgeving gezonder te maken, onderschrijf ik’, schrijft Blokhuis. ‘Het voedingsbeleid heeft zich tot op heden veelal gericht op het makkelijker maken van de gezonde keuze en omgevingen hiertoe stapsgewijs gezonder inrichten. Het moeilijker maken van de ongezonde keuze en de mate van verleiding voor ongezonde voeding verkleinen kan daar ook aan bijdragen. Daar is tot op heden nog weinig expliciet op ingezet.’

Voorgestelde maatregelen

Voor een gezondere voedselomgeving wil Blokhuis een andere balans in het voedselaanbod. Hierbij denkt hij aan het weren van aanbieders van ongezonde producten, zeker rondom scholen en gebieden waar veel kinderen zijn. Ook ziet hij mogelijkheden in het verminderen van het aantal verkooppunten van voeding (zoals in non-food winkels als boekhandels en drogisterijen), of een  verbod op kindermarketing en snoepautomaten in scholen. Daarnaast benadrukt hij een aantal aanbevelingen die in de Food-EPI zijn gedaan: het duurder maken van ongezonde voeding, aanbieden van een gezonde schoollunch en een ophoging van het preventiebudget. Blokhuis laat het aan het nieuwe kabinet over om hier beslissingen over te nemen.

Invoering Nutri-Score uitgesteld

In zijn brief benoemt Blokhuis ook de voortgang van de Nutri-Score. Medio 2021 zou dit voedselkeuzelogo geïntroduceerd gaan worden. Blokhuis meldt in zijn brief dat dit niet haalbaar is omdat de uitkomsten uit de eerste wetenschappelijke evaluaties nog niet bekend zijn. Het voornemen is nu dat, afhankelijk van de resultaten, de Nutri-Score in de eerste helft van 2022 ingevoerd wordt in Nederland.

Bron: Rijksoverheid

Gepubliceerd op 11 juni 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.