App helpt bij leren omgaan met stoma

Een stoma heeft een grote impact op het leven. Om mensen goed voor te bereiden op het krijgen van een stoma en beter te begeleiden in het proces, hebben onderzoekers van het Amsterdam UMC de “Stoma App” ontwikkeld, in samenwerking met patiëntenverenigingen en mensen die een stoma dragen.

Hulpmiddel voor alle patiënten

Met name in de eerste periode na het krijgen van een stoma moeten patiënten vaak wennen aan de nieuwe situatie. De nieuwe dragers moeten niet alleen de stoma leren verzorgen. Ook kunnen gevoelens als onzekerheid, angst en schaamte leiden tot lichamelijke klachten, somberheid en minder sociale contacten. De app kan een handig hulpmiddel zijn in deze periode en als voorbereiding op de operatie. Maar ook mensen die al langer een stoma hebben kunnen de app gebruiken, bijvoorbeeld voor lotgenotencontact of voor het Stoma Reispaspoort dat beschikbaar is in 19 talen.

De inhoud van de app

De app is een volwaardig medisch hulpmiddel, gebaseerd op de Nederlandse richtlijn Stomazorg. Het biedt informatie over verschillende typen stoma’s en hoe ermee om te gaan, zowel praktisch (materialen, verzorging, mogelijke problemen) als psychosociaal (zoals emoties, relaties en seksualiteit). Ook zijn er instructievideo’s te downloaden over de verzorging van een stoma, is er een overzicht van geschikte buikspieroefeningen en zijn er allerlei tips en trucs te vinden. Daarnaast biedt de app een platform voor lotgenoten waar ze met elkaar kunnen chatten.

Gebruik maken van de app?

De app is gratis te downloaden voor iOS en Android. Alle informatie is zonder registratie beschikbaar. Alleen voor het lotgenotencontact is een registratie noodzakelijk, na het invullen van een aanmeldformulier. Zo wordt ervoor gezorgd dat alleen mensen met een (toekomstige) stoma toegang krijgen tot de chat. Momenteel wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan of de app ook echt helpt in de Stoma APPtimalisatie studie. Meer informatie over de app is te vinden in een folder.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gepubliceerd op 1 oktober 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.