AminoFit tool checkt eiwit en aminozuurprofiel maaltijden 

Om diëtisten te ondersteunen bij de transitie naar meer plantaardig eiwit, ontwikkelde Amsterdam UMC de AminoFit tool. Deze gratis online tool berekent per maaltijd de hoeveelheid eiwit en het aminozuurprofiel, rekening houdend met de verteerbaarheid. Vervolgens geeft de tool adviezen om het aminozuurprofiel van de maaltijd compleet te maken.  

Aminofit
Met de AminoFit tool is het mogelijk om voor elke maaltijd de juiste eiwitcombinaties te vinden, zodat deze voldoende eiwitten bevat met een optimaal aminozuurprofiel. Het aminozuurprofiel van een maaltijd is goed als de verschillende producten samen de aminozuren leveren in de juiste verhouding. AminoFit geeft 3 keuzeopties voor samen te stellen eetmomenten: een broodmaaltijd met 20 gram eiwit, een tussendoortje met 10 gram eiwit en een warme maaltijd met 25 gram eiwit. Na het invoeren van de voedingsmiddelen bij het betreffende eetmoment, zie je direct het aantal gram eiwit en de hoeveelheid essentiële aminozuren. Als deze in de juiste verhouding zijn, komt er een groene score in beeld. Is dit niet het geval, dan verschijnt er een rode score en kan er uit de lijst van producten onderaan de tool combinaties gemaakt worden om het aminozuurprofiel van de maaltijd te verbeteren. 

Gebruikte voedingsdata
AminoFit is gratis te gebruiken. De tool is ontwikkeld door Amsterdam UMC, in het kader van het  PEARLS project en het project Duurzame voeding in ziekenhuizen. De voedingsdata waarmee de AminoFit tool rekent zijn verkregen uit vrij toegankelijke datasets, gecombineerd met de portiegroottes van RIVM. Voor het bepalen van de kwaliteit van het aminozuurprofiel zijn de uitgangspunten van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) aangehouden. Om een norm vast te stellen voor de hoeveelheid energie en eiwit per maaltijdmoment in een zorginstelling is de energie en eiwitbehoefte berekend van 2.568 patiënten in Amsterdam UMC, OLVG en het BovenIJ ziekenhuis. Deze patiënten deden mee aan het ProIntens onderzoek. 

Bron: Voeding en Beweging 

Gepubliceerd op 26 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.