Smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker 

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar de werkzaamheid van smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker. Het gaat om patiënten die smaakveranderingen hebben ontwikkeld tijdens chemotherapie of behandeling met tyrosinekinaseremmers. 

Het nut van smaaksturing

Het zogenoemde TASTY-onderzoek bestaat uit 2 studies. De eerste studie gaat over het nut van smaaksturing, door voeding aan te passen aan veranderde smaak en reuk. Voor deze studie worden 180 patiënten geïncludeerd die starten met chemotherapie. Patiënten die tijdens deze behandeling smaakproblemen ontwikkelen, worden gerandomiseerd tussen 6 weken smaaksturing of standaardzorg. Smaaksturing vindt plaats via de onlinemethode Smaakpupil, waarbij op basis van de veranderde smaak, reuk en smaakvoorkeuren, gepersonaliseerde adviezen worden gegeven om maaltijden smakelijker te maken. Waar nodig zal een team van getrainde chef-koks aanvullende culinaire adviezen verstrekken. 

Smaak- en reuktraining

Vervolgens bestuderen de onderzoekers in een tweede studie het effect van gecombineerde smaak- en reuktraining. Voor deze studie worden 88 patiënten geïncludeerd die smaak en/of reukproblemen hebben ontwikkeld tijdens behandeling met tyrosinekinaseremmers. Patiënten worden gerandomiseerd tussen 12 weken smaak- en reuktraining of standaardzorg. Bij de gecombineerde smaak- en reuktraining worden patiënten dagelijks blootgesteld aan gestandaardiseerde smaak- en reukstimuli.  

Speekselonderzoek

Alle patiënten vullen vragenlijsten in over plezier in eten, kwaliteit van leven, voedingsstatus en droge mond. Ook worden smaak- en reuktesten afgenomen. Van alle deelnemers wordt speeksel verzameld, omdat speekselproductie en -samenstelling een cruciale rol spelen bij het ontstaan van smaak- en reukveranderingen. De productie en samenstelling van speeksel wordt gerelateerd aan objectieve en subjectieve smaak- en reukparameters en klinische gegevens.  

Voor iedereen met smaak- en reukveranderingen

Tot 80 procent van de patiënten behandeld met chemotherapie en tyrosinekinaseremmers krijgt te maken met smaak- en reukveranderingen. Tot nu toe zijn er geen bewezen effectieve behandelingen. Als de interventies succesvol blijken, kunnen ze gemakkelijk en betaalbaar worden geïmplementeerd in de zorg, met steun van diëtisten en chef-koks. De onderzoeksgroep hoopt dat de bevindingen niet alleen het eetplezier en kwaliteit van leven kunnen verbeteren voor patiënten met kanker die smaakveranderingen hebben ontwikkeld tijdens chemotherapie. Ook andere patiënten met smaak- en reukproblemen kunnen veel baat hebben bij een methode die het eetplezier verbetert of de smaakfunctie herstelt.  

TASTY

TASTY is de eerste studie waarin de werkzaamheid van smaaksturing en smaak- en reuktraining wordt onderzocht. Het TASTY-onderzoek duurt 4 jaar en is een samenwerking van de landelijke Expertisegroep Smaak- en Reukveranderingen Oncologie met 12 Nederlandse ziekenhuizen,  chef-koks en diëtisten.  

Bron: KWF  

Gepubliceerd op 4 oktober 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.