Gunstige resultaten van CooL na 2 jaar

Het gemiddelde gewichtsverlies van deelnemers aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) CooL is na 2 jaar 4,1 kg en de buikomvang is met 4,4 cm afgenomen. Ook is de ervaren gezondheid toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek onder 746 deelnemers aan CooL, gepubliceerd in BMC Public Health.

Effecten na fase 1 vastgehouden

Eerder waren al gunstige resultaten gepubliceerd na het volgen van de eerste fase van CooL, die 8 maanden duurt. Nu blijkt dat deelnemers deze effecten ook in de tweede fase hebben weten vast te houden of zelfs te verbeteren. Na de volledige looptijd van 24 maanden is een gemiddeld gewichtsverlies van 3,8 procent bereikt. Van alle deelnemers is driekwart na 24 maanden afgevallen. Bij 32 procent van alle deelnemers is zelfs sprake van meer dan 5 procent gewichtsverlies. Daarnaast zijn er verbeteringen te zien op ervaren gezondheid en de aandacht voor maaltijdgrootte en samenstelling.

Niet altijd goede match

De auteurs plaatsen wel een kanttekening: ondanks de gemiddeld positieve resultaten laat CooL een grote variatie in uitkomsten zien. CooL is dus niet per se een goede match met elk individu. Welke factoren daarbij meespelen, is nog niet duidelijk. In het onderzoek is wel gekeken naar de invloed van opleidingsniveau, BMI bij aanvang en groepsgrootte waarin CooL wordt gevolgd. Dan valt op dat de effecten van CooL nagenoeg vergelijkbaar zijn ongeacht verschillen in deze context. Wel geeft een hogere BMI bij aanvang een iets groter effect op de BMI. Ook is er een gering verschil in het voordeel van een kleine groepsgrootte (<10 deelnemers), mogelijk samenhangend met actievere deelname en hogere tevredenheid van de deelnemers. Verder onderzoek kan volgens de auteurs helpen om de kwaliteit van de interventie en inclusie van geschikte kandidaten te verbeteren.

Infographic

De auteurs hebben een Nederlandstalige infographic gemaakt met een samenvatting van de resultaten van het onderzoek.

Bron: Expertisecentrum leefstijlinterventies

Gepubliceerd op 4 oktober 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.