Nieuwe Richtlijnen goede voeding eind 2025 verwacht

De commissie Voeding van de Gezondheidsraad – waarin onder meer 2 diëtisten zitten – is momenteel bezig met actualisatie van de Richtlijnen goede voeding uit 2015. Deze zullen in delen gepubliceerd worden, waarbij het eerste deel over voedingsbronnen van eiwit naar verwachting eind 2025 uitkomt. Dat meldt de Gezondheidsraad in het werkprogramma voor 2025. Ook de geactualiseerde voedingsnormen voor koolhydraten, vetten en vetzuren komen eind 2025 uit.

Diëtisten in de commissie Voeding

In de commissie Voeding van de Gezondheidsraad zitten 11 hoogleraren, een maagdarmleverarts, een voedingskundige en 2 diëtisten: dr. Kirsten Berk (universitair docent en diëtist diabetesteam/leefstijl van Erasmus MC in Rotterdam) en dr. Jacqueline Langius (hoofddocent-teamleider Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool). Op basis van de huidige stand van wetenschap gaat deze commissie momenteel na of de bestaande Richtlijnen goede voeding uit 2015 gehandhaafd kunnen blijven of moeten worden aangepast.

Voedingsbronnen van eiwit

Het eerste deel van de nieuwe Richtlijnen goede voeding zal gaan over voedingsbronnen van eiwit: vlees, vis, eieren, zuivel, noten, peulvruchten en plantaardige vervangers van vlees, vis en zuivel. Overige richtlijnen komen pas in de periode na 2025 uit. Bij de actualisatie van de richtlijnen wordt niet alleen gekeken naar gezondheidseffecten. Milieuaspecten van voedsel wegen steeds sterker mee in de formulering van de richtlijnen, omdat deze invloed hebben op de gezondheid van huidige en toekomstige generaties.

Voedingsnormen voor jonge kinderen

De Gezondheidsraad start in 2025 ook met een advies over voedingsaanbevelingen voor nul- tot tweejarigen. Het advies is onderdeel van de reeks “Gezonde voeding in de eerste duizend dagen”. Eerder verschenen in deze reeks Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen (2021) en Voedingsnormen voor zwangere vrouwen (2021). Nog voor het einde van 2024 verschijnt het advies Voedingsnormen voor lacterende vrouwen en begin 2025 wordt het advies Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor kinderen verwacht. Na het advies over voedingsaanbevelingen voor jonge kinderen zal de Gezondheidsraad werken aan het laatste deel van de reeks: Voedingsaanbevelingen voor vrouwen die borstvoeding geven.

Nieuwe alcoholrichtlijn?

Op verzoek van het ministerie van VWS zal de Gezondheidsraad in 2025 eveneens werken aan een advies over alcoholconsumptie. Het huidige advies over alcohol en gezondheid – drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag – is onderdeel van de Richtlijnen goede voeding 2015. Bij de herziening van dit advies zal de Gezondheidsraad voor het eerst breder kijken naar de gevolgen van alcoholconsumptie. Alcoholconsumptie heeft namelijk niet alleen invloed op de fysieke en mentale gezondheid, maar heeft ook bredere gevolgen voor meer sociale en maatschappelijke aspecten van gezondheid. Zo kan overmatige alcoholconsumptie het risico op ongevallen en ongewenst gedrag (geweld) verhogen. Ook kan alcoholconsumptie gevolgen hebben voor de psychosociale gezondheid en het maatschappelijk functioneren. In de eerdere adviezen van de Gezondheidsraad over alcohol zijn dergelijke effecten niet expliciet aan bod geweest.

Bron: Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 3 oktober 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.