Diëtist in het nieuws: Suzanne van Zundert

Suzanne van Zundert is diëtist kindergeneeskunde bij AmsterdamUMC en begeleidt Lauré, die door een aangeboren darmprobleem nachtelijke Totale Parenterale Voeding (TPV) nodig heeft. Het jeugdprogramma Topdoks laat zien hoe de TPV op haar afgestemd wordt en gemaakt wordt.

Nachtelijke TPV

Suzanne begeleidt Lauré vanuit het Amsterdam UMC – Kinderbuikcentrum. In de aflevering van Topdoks laten Lauré en haar moeder zien hoe Lauré eet door gebruik te maken van nachtelijke TPV. Lauré legt uit hoe dit werkt en waarom zij geen orale intake verdraagt, op wat water drinken na. Vervolgens geeft het programma een inkijkje in de zorg rond het gebruik van TPV in de thuissituatie.

Poliklinische controle

Topdoks kijkt daarna mee bij de poliklinische consulten van Lauré bij maagdarmleverarts Merit Tabbers en diëtist Suzanne. Suzanne doet een halfjaarlijkse controle, waarbij ze onder andere groei en spierkracht meet. Ze legt in het programma uit waarom het als diëtist belangrijk is om te zien of spieren afnemen of toenemen. Vervolgens meet ze de lichaamssamenstelling met behulp van bio-impedantie (BIA). Door de hoeveelheid vetmassa en vetvrije massa te meten krijgt Suzanne een beeld van de conditie en voedingstoestand van Lauré, licht ze toe. Hierdoor kan ze de juiste samenstelling van de TPV voor Lauré bepalen.

Samenstellen van de nieuwe voeding

Het programma laat zien hoe Suzanne de voedingstoestand en groei van Lauré beoordeeld en vervolgens adviseert om extra energie toe te voegen aan haar voeding. Ze berekent de nieuwe TPV voor Lauré, die met het recept vervolgens naar de ziekenhuisapotheek gaat. Voor Topdoks mag Lauré vervolgens voor het eerst in de apotheek meekijken hoe haar TPV precies gemaakt wordt. De apothekersassistent laat zien welke voedingsstoffen allemaal aan het mengsel worden toegevoegd, zoals calcium, magnesium, supliven (concentraat met spoorelementen voor intraveneuze voeding, red.), natrium en kalium. Daarna wordt de TPV gemengd met het vetmengsel waar vetoplosbare vitamines in zitten.

De aflevering van Topdoks is hier te zien.

Meer diëtisten in de media!

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Gepubliceerd op 1 oktober 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.