Infographics beweegrichtlijnen uitgebreid 

De beweegrichtlijnentoolkit van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft praktische handvatten om professionals te ondersteunen bij leefstijlcoaching. De infographics in deze toolbox zijn onlangs vernieuwd en uitgebreid, waardoor het nu makkelijker is om patiënten of cliënten uit te leggen hoe ze aan de beweegrichtlijnen voldoen. Ook zijn specifieke infographics voor jeugd en senioren ontwikkeld.  

Beter overzicht beweegactiviteiten

De vernieuwde infographics geven een beter beeld van activiteiten die kunnen bijdragen om te voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidraad. Hierin staat bijvoorbeeld het advies voor volwassenen om minimaal 2,5 uur matig of zwaar intensief bewegen. Maar zorgprofessionals kregen vaak de vraag wat matig of zwaar intensief bewegen nu precies is. Daarom zijn de infographics nu uitgebreid met een overzicht van verschillende beweegactiviteiten ingedeeld per mate van intensiteit. Op de infographics staan nu activiteiten als koken en staand werken afgebeeld als licht intensieve beweegactiviteiten. Tuinieren, dansen en wandelen staan op de infographics afgebeeld als matig intensieve beweegactiviteiten en sporten als krachttraining en hardlopen als zwaar intensieve beweegactiviteiten. De boodschap ”voorkom veel en langdurig stilzitten” heeft een nadrukkelijkere plek gekregen op de infographics. 

Toolkit

De infographics zijn een onderdeel van de toolkit, die zorgprofessionals kunnen gebruiken bij hun uitleg over de beweegrichtlijnen. De beweegrichtlijnentoolkit biedt praktische handvatten voor gesprekken met cliënten of patiënten en informatiemateriaal voor presentaties aan collega’s. Er zijn nu 6 verschillende infograhics beschikbaar voor verschillende leeftijdscategorieën, voor mensen met een fysieke beperking en voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook heeft het Kenniscentrum Sport specifieke infographics voor jeugd en senioren ontwikkeld. Alle infographics kunnen ook als poster voor in de wachtkamer besteld worden.

Beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen zijn in 2017 opgesteld door de Gezondheidsraad en adviseren hoeveel beweging nodig is voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid. Door te voldoen aan de beweegrichtlijnen verlaag je het risico op chronische ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten of depressieve symptomen. In 2023 voldeed slechts 45 procent van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. 

Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen 

Gepubliceerd op 24 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.