Factsheet over belang medische voeding

De Verenging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) heeft de factsheet “Medische voeding: belang voor patiënt en samenleving” gemaakt. Hierin wordt uitgelegd wat medische voeding is, wanneer het geïndiceerd is en hoe het zit met wettelijke voorschriften en de vergoeding ervan. Ook het financieel-maatschappelijk belang komt aan de orde.

Optimale individuele voedingsbegeleiding

De VNFKD stelt in de factsheet dat medische voeding kan bijdragen aan het voorkomen van ondervoeding en zo leiden tot een kostenbesparing in de gezondheidszorg. Medische voeding (waaronder drink- en sondevoeding) is geïndiceerd bij mensen die vanwege een bepaalde ziekte, voedselallergie, ondervoeding of een operatie niet meer op de normale manier voldoende voeding tot zich kunnen nemen. De factsheet is gemaakt om voor iedereen duidelijk te maken wat medische voeding is, en wat het belang ervan is voor de patiënten en de maatschappij. De VNFKD is van mening dat iedere? patiënt toegang moet hebben tot optimale individuele voedingsbegeleiding.

Factsheet

De factsheet beantwoordt de volgende vragen:

  • Wat is medische voeding?
  • Wanneer is het geïndiceerd?
  • Hoe het zit met de strenge wettelijk eisen waaraan medische voeding moet voldoen?
  • Wat is er geregeld qua vergoeding vanuit de ziektekostenverzekeraars?

Ook staat in de factsheet dat medische voeding kan bijdragen aan het voorkómen van hoge kosten in de zorg. Onbehandelde ondervoeding kost de maatschappij veel geld.

VNFKD

De VNFKD behartigt de gemeenschappelijke belangen van haar leden op het gebied van kinder- en dieetvoedingsmiddelen. De vereniging biedt de aangesloten ondernemingen een platform voor informatie-uitwisseling en overleg over zaken die de branche raken. Ook is de VNFKD de spreekbuis met betrekking tot onderwerpen waarover de bedrijven een gemeenschappelijk standpunt hebben.

Bron: VNFKD

 

 

Gepubliceerd op 25 september 2024

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.