Rapport: knelpunten en succesfactoren leefstijlinterventies 

De financiering van leefstijlinterventies is maar in weinig gevallen structureel geborgd, waardoor het opschalen van een project lastig is. Dat blijkt uit het rapport ”Inventarisatie knelpunten en succesfactoren rondom financiering van leefstijlinterventies” van de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Analyse praktijkvoorbeelden 

De Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft de afgelopen maanden een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de financiering van leefstijlinterventies. Hierbij zijn zowel knelpunten als succesfactoren voor het verkrijgen en behouden van financiering opgehaald. Door middel van bureauonderzoek en (groeps)interviews zijn 17 praktijkvoorbeelden van leefstijlinterventies geanalyseerd. Deze voorbeelden betroffen zowel een leefstijlinterventie voor mensen die al een zorgvraag hebben als een leefstijlinterventie voor mensen die nog geen zorgvraag hebben. Van ieder praktijkvoorbeeld zijn verschillende betrokkenen geïnterviewd die kennis en/of ervaring hebben met het verkrijgen van financiering voor het initiatief. 

Factoren die bijdragen aan structurele financiering 

Uit de analyse blijkt dat er vele mogelijkheden zijn om leefstijl in de zorg te financieren. Toch ervaren partijen een kloof waardoor de implementatie niet goed van de grond komt. Het rapport noemt 5 factoren die van invloed zijn op de financiering en duurzame inrichting van de interventie: 

  1. Aansluiting bij de verantwoordelijkheid van partijen, beleid en richtlijnen.
    Het doel en de doelgroep van de interventie moet in lijn zijn met wettelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen.
  2. Duurzame implementatie van de interventie
    Het is cruciaal dat de interventie op een manier wordt geïmplementeerd dat de effecten kunnen worden gemonitord, de interventie voldoende schaal heeft en de interventie op grote schaal kan worden uitgerold en ontwikkeld.
  3. Inzicht in effectiviteit en bewijslast
    Het aantonen van de effectiviteit van de interventie en het verzamelen van bewijs is essentieel, bijvoorbeeld om te bepalen of zorg in het basispakket thuishoort.
  4. De context
    De context waarin leefstijlinterventies in de zorg wordt doorgevoerd, is dynamisch en uitdagend. Het is cruciaal dat de interventie wordt geïntegreerd binnen de reguliere zorgpraktijk.

Per factor zijn de knelpunten en succesfactoren uitgewerkt in het rapport.  

Inspiratiecongres 

Met het rapport wil Coalitie Leefstijl in de Zorg de opgedane kennis, ervaringen en inzichten van het proces in kaart te brengen, knelpunten oplossen, succesfactoren gericht opschalen waar mogelijk en de juiste partijen hiervoor in beweging brengen. Op 3 oktober organiseert de Coalitie Leefstijl in de Zorg een inspiratiecongres. Tijdens dit congres zullen de inzichten uit dit onderzoek gedeeld worden. Ook worden de kansen en mogelijkheden besproken om leefstijlinterventies in de gezondheidszorg te versterken en versnellen, ondersteund door de juiste financiering. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de site Coalitie Leefstijl in de Zorg. 

Bron: Coalitie Leefstijl in de Zorg  

Gepubliceerd op 20 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.