Sporten zorgt voor gezonder buikvet, ook bij overgewicht

Langdurig en regelmatig sporten kan bijdragen aan gezonder vetweefsel, ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Michigan. Ook als mensen met overgewicht er niet door afvallen, heeft regelmatige beweging daardoor toch gezondheidsvoordelen.

Gezonder vetweefsel

De onderzoekers vergeleken stukjes buikvet van 16 volwassenen met obesitas, met overeenkomend lichaamsgewicht en vetpercentage. De onderzoeksgroep bestond uit 2  groepen: een groep die sportte gedurende 2 jaar minimaal 4  keer per week en een groep die   niet sportte en dat ook  nooit had gedaan). Het vetweefsel van de sporters vertoonde gezondere eigenschappen dan bij de niet-sporters, zoals een betere doorbloeding, een betere vetopslag en minder ontstekingsbevorderende cellen. Om hun bevindingen verder te testen, kweekten de onderzoekers vetcellen van zowel sporters als niet-sporters in een laboratorium . Ook in dit experiment ontwikkelden de cellen van sporters zich tot vetweefsel dat efficiënter vet kon opslaan, wat de eerdere resultaten bevestigde.

Gunstiger vetopslag

Het vetweefsel van de sporters bevatte ook  meer bloedvaten en mitochondriën, oftewel de energiecentrales van de cel die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van voedingsstoffen in energie. Deze veranderingen wijzen op een verbeterde stofwisseling en energieproductie. Deze kenmerken zorgen ervoor dat het vetweefsel van de sporters beter in staat is om vet op te slaan als gunstiger onderhuids vetweefsel. Hierdoor vermindert de behoefte van het lichaam om vet op te slaan op ongewenste plekken, zoals rond de organen of in de organen zelf, aldus de onderzoekers.

Overgewicht blijft gezondheidsrisico

Regelmatig sporten lijkt het vetweefsel zo te veranderen, dat het lichaamsvet op een gezondere manier wordt opgeslagen’, concluderen de onderzoekers. Dit is volgens hen vooral van belang wanneer mensen ouder worden en vaak wat in gewicht aankomen. De onderzoekers benadrukken dat obesitas, ongeacht de kwaliteit van het vetweefsel, vaak gepaard gaat met een verhoogd risico op tal van ernstige gezondheidsproblemen.  Zelfs als het vetweefsel gezondere eigenschappen vertoont door regelmatige lichaamsbeweging, kan een overmatige hoeveelheid vet de algehele gezondheid negatief beïnvloeden.

Nieuwe inzichten, maar ook nieuwe vragen

Ondanks de nieuwe inzichten die het onderzoek biedt, roept het ook meteen nieuwe vragen op. Ze benadrukken het belang van langetermijnstudies die mensen volgen vanaf het moment dat ze beginnen met sporten. Dat was tijdens deze studie niet het geval. Daarnaast hopen de wetenschappers in de toekomst meer inzicht te krijgen in hoe verschillende vormen van lichaamsbeweging de kwaliteit van vetweefsel kunnen verbeteren.

Bron: University of Michigan

Gepubliceerd op 17 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.